Γνωρίζατε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτων και νοσηρότητας;
«Στεφανιαία νόσος - Έμφραγμα», «Καρωτιδική νόσος - Εγκεφαλικό», «Περιφερική αρτηριοπάθεια – Γάγγραινα» και πολλές άλλες λιγότερο γνωστές αγγειακές παθήσεις αποτελούν πρακτικά εκφάνσεις γήρανσης των αγγείων μας.
Όπως τα μαλλιά μας ασπρίζουν με την πρόοδο της ηλικίας έτσι και τα αγγεία μας «γερνούν» (πιο επιστημονικά «αθηροσκλήρωση»). Η αθηροσκλήρωση οδηγεί σε προοδευτική στένωση (μέχρι και απόφραξη) του αγγείου και άλλοτε σε χαλάρωση και διάταση (πιο επιστημονικά «ανεύρυσμα»). Στα τελικά στάδια αυτής της αγγειακής γήρανσης, αναμένεται μια κλινικά θορυβώδης επιπλοκή, που θα υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή (π.χ. εύκολη κόπωση και δύσπνοια, άνοια, δυσκολία στη βάδιση), αν όχι στερώντας του την ίδια την ζωή.
Αν λοιπόν είχαμε τρόπους να καθυστερήσουμε (ή και να ανακόψουμε) την αγγειακή γήρανση είμαστε πολύ κοντά στην μακροζωϊα και στην καλοζωϊα. Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική επιστήμη έχει κατανοήσει σημαντικά τους μηχανισμούς γήρανσης. Τα γονίδια παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του προσδόκιμου επιβίωσής μας, ωστόσο το 80% πρακτικά καθορίζεται από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή από εμάς! Ο πυρήνας της μακροζωϊας είναι η αγγειακή μας υγεία που εξασφαλίζεται συνοπτικά μέσα από το τρίπτυχο: πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση. Υιοθετούμε «καλές» συνήθειες στην καθημερινότητά μας, είμαστε τυπικοί στους ιατρικούς ελέγχους μας και όταν χρειαστεί λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, διατηρώντας έτσι την αγγειακή μας νιότη...και την ψυχική μας ευεξία!
Συμβουλευτείτε τον Αγγειοχειρουργό σας για τη διάγνωση και τις προτεινόμενες θεραπείες.