Οι καπνιστές έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Είναι σημαντικό, αν θέλετε να έχετε μακροζωία και υγεία να διακόψετε τον εθισμό σας στη νικοτίνη. Το κάπνισμα βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, σκλήρυνση των αρτηριών, εμφάνιση αορτικού ανευρύσματος και θρόμβων στο αίμα.

Καπνίζεις ακόμη

Όπως συμβαίνει και στο ντόμινο ο ένας παράγοντας κινδύνου πυροδοτεί και άλλους, έτσι λοιπόν οι θρόμβοι στο αίμα και η σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριοπάθεια. Υπολογίζεται ότι ένας καπνιστής πεθαίνει περίπου 11-12 χρόνια νωρίτερα από ότι ένας μη καπνιστής. Αν καπνίζετε, η διακοπή του θα είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε για την υγεία σας και για αυτούς που αγαπάτε.

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ιατρείο Κολωνάκι
Σκουφά 10 (4ος Όροφος)
Πλατεία Κολωνακίου, 10673 Αθήνα
Τηλ. 210 360 3600

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κηφισίας 56 & Δελφών (2ος Όροφος)
151 25 Μαρούσι
Τηλ. 210 6862675

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.