Άσκηση - Δραστηριότητα

Θέλεις να αισθανθείς ωραία, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να ζήσεις πολλά χρόνια? Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Οι ευεργετικές ιδιότητες της καθημερινής άσκησης είναι πολλές για να αδιαφορείς. Τα οφέλη είναι άμεσα δικά σου, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τις φυσικές σου ικανότητες. Η άσκηση είναι για όλους.

Άσκηση - Δραστηριότητα

Γιατί να γίνω δραστήριος;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σωματική άσκηση μας κάνει καλό. Παρ' όλα αυτά το 70% των Ελλήνων δεν ασκεί καμία σωματική δραστηριότητα. Η σωματική άσκηση είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και σε όσους αγαπάτε, αυξάνοντας έτσι το μήκος και την ποιότητα της ζωής σας. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά (πχ γρήγορο περπάτημα), 5 φορές την εβδομάδα, σας εγγυάται μια πιο υγιεινή και ικανοποιητική ζωή, μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά χρειάζονται καθημερινά 60 λεπτά σωματικής άσκησης. Κάνοντας οι ίδιοι υγιεινή ζωή, γίνεστε πρότυπα και για τις επόμενες γενιές.

Εάν ασκείστε λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα, θα πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας. Η τακτική σωματική άσκηση σε μέτριο βαθμό, βοηθά την καρδιά και τα αγγεία σας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Αντιθέτως, κάνοντας καθιστική ζωή, καίτε λιγότερες θερμίδες θέτοντας τον εαυτό σας εκτεθειμένο σε προβλήματα όπως η υψηλή χοληστερίνη, το ζάχαρο, η αρτηριακή υπέρταση και η αδυναμία απώλειας βάρους. Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι αναφέρουν ότι σχεδόν πάντα έχουν καλύτερη διάθεση, λιγότερο άγχος, περισσότερη ενέργεια και βλέπουν τη ζωή με αισιοδοξία.

Πως μπορώ να γίνω δραστήριος;

• Κατανείμετε το χρόνο σας
Σχεδόν όλοι μας πέφτουμε στη παγίδα του χρόνου και τον νιώθουμε να μας πιέζει, όμως η υγεία μας έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες απαιτήσεις της ζωή μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί λέγοντας «ναι» σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και «όχι» σε ότι σας αποσπά την προσοχή από το στόχο αυτό.

• Ξεκινήστε με το περπάτημα
Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε. Το γρήγορο περπάτημα αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς, είναι εύκολο, κοινωνικό, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και λειτουργεί. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να διανύσουμε 3 ή και περισσότερα χιλιόμετρα σε διάστημα μισής ώρας. Αν όμως ο στόχος αυτός σας φαίνεται άπιαστος, ξεκινήστε με λιγότερα. Εξάλλου είναι καλύτερο να ασκείστε λιγότερο παρά καθόλου. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα διάγραμμα σημειώνοντας την πρόοδό σας καθώς φτάνετε τους στόχους σας.

• Σκεφτείται έξυπνα

- Να παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας
- Έντονο περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις για 10 λεπτά
- Μετά το φαγητό, βγάλτε το σκύλο σας μια βόλτα στη γειτονιά
- Οργανώστε σχολικές δραστηριότητες σχετικές με την σωματική άσκηση.
- Περπατήστε ή πηγαίνετε με το ποδήλατο μέχρι τη δουλειά σας.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr