Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία της φύσης και η δυνατότητά μας να μεγαλώσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι ευτυχία και ευλογία. Η ενέργεια και φρεσκάδα της νιότης δυστυχώς δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, ωστόσο η πιο αργή και «όμορφη» ενηλικίωσή μας με υγεία και ευεξία είναι ελκυστική.
Η επιστήμη της αντιγήρανσης είναι πλέον ραγδαία εξελισσόμενη με πολύ σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών γήρανσης αλλά και πως μπορούμε να παρέμβουμε. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα ιατρικά και παραϊατρικά κέντρα αλλά και επιχειρήσεις ομορφιάς προσφέρουν «προηγμένες» θεραπείες αντιγήρανσης που, παρότι κάποιες είναι προς την σωστή κατευθυνση, συχνά υπόσχονται πολύ περισσότερα απ’ οτι πραγματικά γνωρίζουμε χωρίς η επιστήμη να έχει τεκμηριώσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους: συμπληρώματα διατροφής, εμβάπτυση σε πάγωμενο νερό, ενδοφλέβια χορήγηση σύμπλοκων βιταμινών, αντιοξειδωτικών, νικοτιναμίδη (NAD+), ηλεκτρολυτών και ιχνοστοιχείων για τους πόνους, για την άθληση, για τη μέθη, για τα καρδιαγγειακά, για τους καρκίνους, για την μακροζωϊα και την ψυχική ευεξία. Ποιά είναι η πραγματικότητα και ποιοι οι μύθοι;
Οι ενισχυτικές θεραπείες με βιταμινούχα σκευάσματα σε καμία περίπτωση δεν είναι βλαπτικές για πρόωρα μωρά και ασθενείς με γνωστή δυσαπορρόφηση ή ανεπάρκεια συγκεκριμένων βιταμινών. Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες είναι σχετικά μικρές ποσοτικά και ένας υγιής άνθρωπος που τρέφεται στοιχειωδώς σωστά δεν έχει ανάγκη παραπανίσιας βιταμίνης την οποία απλά θα αποβάλλει μέσα σε λίγες ώρες (με την διούρηση) γιατι δεν τη χρειάζεται. Γιατί λοιπόν το τρύπημα για ενδοφλεβια χορήγηση; γιατί η υπερφόρτωση του οργανισμού (των νεφρών και του ήπατος) με ουσίες που δεν χρειάζεται;
Ας σημειωθεί ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιες από αυτές τις πρακτικές. Ακόμα και αν αποδεκτούμε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι για παράδειγμα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B3 (NAD+) σχετίζονται με πρώϊμη άνοια, δεν έχουμε μελέτες που να δείχνουν ότι η συμπλήρωση NAD+ θα αναστρέψει την διαδικασία της γήρανσης. Είναι κοινή λογική αν σκεφτεί κανείς ότι ο παράγοντας NAD+ είναι ένας από τους εκατοντάδες άλλους μοριακούς παράγοντες γήρανσης που δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε.
Ας συμφωνήσουμε ότι οι αντιοξειδωτικές/αντιφλεγμονώδεις ουσίες είναι απαραίτητες για την την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το υγιές καρδιαγγειακό μας σύστημα και την αντιγήρανση. Παρότι μια ενδοφλέβια θεραπεία ή χάπια βιταμινών ΜΑΛΛΟΝ δεν θα μας βλάψει, μέχρι να έχουμε περισσότερη επιστημονική γνώση είναι πιο λογικό να περπατήσουμε, να ασκηθούμε και να αναζητήσουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά π.χ. μύρτιλο (blueberries), λαχανίδα (kale), μπροκολο, αβοκάντο, σπανάκι, ντομάτα, πορτοκάλια, ελαιόλαδο, σολομό και ξηρούς καρπούς.... και ας περιορίσουμε τις φλεγμονώδεις τροφές (κατεργασμένα τρόφιμα, τηγανητές πατάτες, ζαχαρούχα αναψυκτικά, μαργαρίνες και κόκκινο κρέας). Έχοντας αυτά σαν βάση, και με την κατανόηση ότι και η ζωή θέλει το «αλατοπίπερό» της, προφανώς μικρές παρεκλίσεις επιτρέπονται και είναι αποδεκτές.
Γνωρίζατε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτων και νοσηρότητας; Όπως τα μαλλιά μας ασπρίζουν με την πρόοδο της ηλικίας έτσι και τα αγγεία μας «γερνούν» (πιο επιστημονικά «αθηροσκλήρωση»). Η αθηροσκλήρωση οδηγεί σε προοδευτική στένωση (μέχρι και απόφραξη) του αγγείου και άλλοτε σε χαλάρωση και διάταση (πιο επιστημονικά «ανεύρυσμα»). Αν λοιπόν είχαμε τρόπους να καθυστερήσουμε (ή και να ανακόψουμε) την αγγειακή γήρανση είμαστε πολύ κοντά στην μακροζωϊα και στην καλοζωϊα. Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική επιστήμη έχει κατανοήσει σημαντικά τους μηχανισμούς γήρανσης. Τα γονίδια παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του προσδόκιμου επιβίωσής μας, ωστόσο το 80% πρακτικά καθορίζεται από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή από εμάς! Ο πυρήνας της μακροζωϊας είναι η αγγειακή μας υγεία που εξασφαλίζεται συνοπτικά μέσα από το τρίπτυχο: πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση. Υιοθετούμε «καλές» συνήθειες στην καθημερινότητά μας, είμαστε τυπικοί στους ιατρικούς ελέγχους μας και όταν χρειαστεί λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, διατηρώντας έτσι την αγγειακή μας νιότη...και την ψυχική μας ευεξία!
Η υγεία των αγγείων και της καρδιάς μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μακροβιότητας.
Ο Αγγειοχειρουργός είναι ο γιατρός των αγγείων όχι μόνο για να χειρουργήσει αλλά και για να συμβουλέψει και να προστατέψει. Για ανθρώπους πάνω από 55 χρονών καπνιστές, με πίεση, σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, αλλά και για όλους πάνω από 65 χρονών, συστήνεται η επίσκεψη στον Αγγειοχειρουργό στα πλαίσια πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τις πιο πολλές περιπτώσεις μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με φάρμακα και αν χρειαστεί χειρουργείο χρησιμοποιούμε πλέον ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χωρίς τομές. Σωστές επιλογές ή μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα και να παραμείνουμε υγιείς.
Ανακαλύψτε πολύ περισσότερα και πάρτε τον έλεγχο της αγγειακής σας υγείας στα χέρια σας. Συμβουλευτείτε τον Αγγειοχειρουργό σας.
Συμβουλευτείτε τον Αγγειοχειρουργό σας για τη διάγνωση και τις προτεινόμενες θεραπείες.