Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο χαμηλά στη κοιλιά (πύελο) και παρότι απευθύνονται στον γυναικολόγο τους, συχνά η απάντηση κρύβεται στα αγγεία (φλέβες) τους.

Η υποκείμενη παθολογία ονομάζεται «σύνδρομο πυελικής συμφόρησης».

Πολύ συχνά θα έχετε δει φουσκωμένες φλέβες (κιρσούς) στα πόδια, το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και εσωτερικά στην πύελο. Η αδυναμία των φλεβών (φλεβική ανεπάρκεια) να παροχετεύσουν το αίμα των πυελικών οργάνων πίσω στη καρδιά προκαλεί συμφόρηση στη πύελο που εκδηλώνεται με βάρος στη λεκάνη, πόνο στη μέση, έντονο πόνο στην περίοδο ή / και στην σεξουαλική επαφή. Σε κάποιες άλλες γυναίκες μπορεί απλώς να εμφανιστούν φουσκωμένες φλέβες στο αιδοίο ή στα πόδια. Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και είναι μια από τις πολύ συχνές αιτίες χρόνιου «αδιάγνωστου» πυελικού πόνου.

Υπολογίζεται πως έως και 30% των γυναικών που απευθύνονται στον γυναικολόγο τους και τελικά δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα τους μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο πυελικής συμφόρησης. Για τη σωστή διάγνωση του πυελικού συνδρόμου, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ γυναικολόγου και αγγειοχειρουργού και συνήθως η όλη διερεύνηση παίρνει χρόνο. Πρωτίστως, αποκλείονται προϋπάρχοντα γυναικολογικά προβλήματα, όπως η ενδομητρίωση, ουρολογικά προβλήματα ή ευερέθιστο έντερο και άλλες παρεμφερείς παθήσεις.

Καθώς το σύνδρομο αυτό αποτελεί «αγγειακή» πάθηση, η τελική διάγνωση και θεραπεία γίνεται από αγγειοχειρουργούς με εξειδίκευση σ’ αυτή τη παθολογία. Ελάχιστα επεβατικές τεχνικές χωρίς τομές είναι πλέον διαθέσιμες και μπορούν να δώσουν μόνιμη λύσης στο χρόνιο πυελικό πόνο, στους κιρσούς των ποδιών ή στους κιρσούς του αιδοίου.

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ιατρείο Κολωνάκι
Σκουφά 10 (4ος Όροφος)
Πλατεία Κολωνακίου, 10673 Αθήνα
Τηλ. 210 360 3600

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κηφισίας 56 & Δελφών (2ος Όροφος)
151 25 Μαρούσι
Τηλ. 210 6862637

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.