Η ενδοαυλικήενδοφλεβική) θεραπεία με laser ή ραδιοσυχνότητες προτιμάται στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας των μεγάλων κεντρικών επιφανειακών φλεβών του ποδιού και έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή χειρουργική εκρίζωσης της φλέβας (σαφηνεκτομή). Χρησιμοποιείται κυρίως για την μείζονα ή ελάσσονα φλέβα ή οποιαδήποτε άλλη επιφανειακή φλέβα που ανεπαρκεί.

Τόσο η θεραπεία με laser όσο και με ραδιοσυχνότητες είναι ουσιαστικά παρόμοιες τόσο σαν επεμβάσεις, όσο και στα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο σύνολό τους και με ελάχιστες επιπλοκές. Δεν απαιτούνται τομές και μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και στο χώρο του ιατρείου. Η ενδαυλική θεραπεία με laser δε θα πρέπει να συγχέεται με το δερματικό laser που χρησιμοποιείται για τις ευρυαγγείες. Το ενδαυλικό laser χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες φλέβες (π.χ. μείζων σαφηνής) που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες.

ενδαυλική θεραπεία

Με την βοήθεια υπερήχων, ο αγγειοχειρουργός σας θα εντοπίσει την παθολογική φλέβα και με μια λεπτή βελόνα θα την παρακεντήσει για να προωθήσει έναν καθετήτα το άκρο του οποίο θερμαίνεται δια του laser ή δια των ραδιοσυχνοτήτων. Ακολουθεί τοπική αναισθησία σε όλο το μήκος της φλέβας που θα «καυτηριαστεί». Στη συνέχεια ενεργοποιείται το laser ή οι ραδιοσυχνότητες που θερμαίνουν (καυτηριάζουν) τη φλέβα εκ των έσω. Η μικροεπέμβαση διάρκειας 30-40 λεπτών ολοκληρώνεται με περίδεση του ποδιού ή χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για 48 συνεχείς ώρες και κατόπιν καθημερινά για 2 εβδομάδες (δεν είναι απαραίτητη η χρήση κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης). Άμεσα είστε σε θέση να περπατήσετε και να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η καυτηριασμένη φλέβα, σταδιακά θα θρομβωθεί, θα σκληρύνει, θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί. Το αίμα θα συνεχίσει φυσικά να κυκλοφορεί μέσω των άλλων υγιών φλεβών του ποδιού. Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον Αγγειοχειρουργό για να σας επανεξετάσει και να συνεχίσει με σκληροθεραπεία των εναπομείναντων κιρσών ή ευρυαγγειών εφόσον απαιτείται.

Οι ενδοαυλικές θεραπείες, έχουν σπάνια (περίπου 1%) ορισμένους κινδύνους που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί: αποχρωματισμός και νέκρωση του δέρματος που συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Τι να έχω μαζί μου στην πρώτη επίσκεψη;

Προτιμήστε άνετα ρούχα και να έχετε μαζί σας ελαστική κάλτσα μέχρι το γόνατο ή το μηρό 18-25mmHg (Κατηγορίας 1) που θα φορέσετε μετά το πέρας της συνεδρίας.