Η θεραπεία της φλεβικής θρόμβωσης έχει σαν κύριο στόχο την πρόληψη επέκτασης του θρόμβου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποσπαστεί οδηγώντας σε πνευμονική εμβολή. Κατά δεύτερο λόγο είναι απαραίτητη για να περιορίσει τη βαρύτητα ενός μελλοντικού μετα-θρομβωτικού συνδρόμου.
Ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης είναι τα αντιπηκτικά και η ελαστική συμπίεση. Σήμερα, σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές δύναται να εφαρμοστούν (σε συνδυασμό με τα αντιπηκτικά και την ελαστική συμπίεση) σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία (π.χ. έντονο οίδημα κάτω άκρων με συνοδό αίσθημα πόνου). Οι τεχνικές αυτές δύναται να απομακρύνουν άμεσα τον θρόμβο (θρομβόλυση).
Αντιπηκτικά
Παρ' όλο που τα αντιπηκτικά δεν μπορούν να απομακρύνουν το θρόμβο, ωστόσο μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξή του, αραιώνοντας το αίμα. Τα αντιπηκτικά δεν διαλύουν το θρόμβο, δίνουν όμως χρόνο στο σώμα να τον διαλύσει με τα φυσικά θρομβολυτικά του αίματος.
Στην οξεία φάση, οι ασθενείς θα λάβουν ηπαρίνη (ενδοφλέβια ή με ένεση κάτω από το δέρμα (υποδόρια)) και θα συνεχίσουν με αντιπηκτικά από το στόμα (π.χ. κουμαδίνη). Η θεραπεία με αντιπηκτικά, ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό, μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες ή ακόμα και εφ' όρου ζωής. Ένα σημαντικό μειονέκτημα της κουμαδίνης είναι η αλληλεπίδρασή της με ορισμένα τρόφιμα (κυρίως πράσινα λαχανικά) και η ανάγκη διενέργειας συχνών αιματολογικών εξετάσεων, προκειμένου να προσαρμοστεί η δοσολογία (μικρή δόση αυξάνει τον κίνδυνο νέου θρόμβου, μεγάλη δόση αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας). Νεότερα φάρμακα που διατίθενται σήμερα, μπορεί να μην έχουν αυτά τα μειονεκτήματα φέρουν όμως άλλους κινδύνους (π.χ. δεν έχουν αντίδοτο για να σταματήσει η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού). Η πιο συχνή παρενέργεια όλων των αντιπηκτικών είναι η αιμορραγία, γι' αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιλογές αυτές με το αγγειοχειρουργό σας.
Ελαστική Συμπίεση
Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητες για τον περιορισμό του οιδήματος (πρηξίματος) που οφείλεται στην φλεβική θρόμβωση, ωστόσο δεν έχουν καμία επίδραση σε αυτό καθαυτό το θρόμβο. Το πρήξιμο οφείλεται στο ότι η φλέβα παραμένει αποκλεισμένη λόγω του θρόμβου και η επαναφορά του αίματος στην καρδιά δυσχεραίνεται αναζητώντας διέξοδο από παράπλευρο δίκτυο μικρότερων φλεβών.
Μακροπρόθεσμα η μόνιμη βλάβη των βαλβίδων επιδεινώνει το πρήξιμοτο δεδομένου ότι η δυσλειτουργία τους επιτρέπει την παλινδρόμηση του αίματος στο πόδι. Η ελαστική συμπίεση «πιέζει» το φλεβικό αίμα έξω από το πόδι πίσω στην καρδιά. Συνήθως αρκούν αυτές που φοριούνται κάτω από το γόνατο καθώς δεν υπάρχει επιπλέον όφελος με τις ψηλότερες κάλτσες. Είναι σφιχτές στον αστράγαλο και χαλαρώνουν καθώς ανεβαίνουν προκαλώντας μια ήπια εξωτερική συμπίεση στις φλέβες των ποδιών. Συνιστάται η συμπίεση αυτή να είναι 30-40mmHg και η χρήση τους να είναι καθημερινή, αν είναι εφικτό για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να προληφθεί το μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Ιδανικά θα πρέπει να φοριούνται νωρίς το πρωί που ξυπνάτε, όταν το πρήξιμο είναι ελάχιστο, και να αφαιρούνται πριν τον βραδυνό ύπνο.
Θρομβόλυση
Τα αντιπηκτικά δεν μπορούν από μόνα τους να απομακρύνουν το θρόμβο, δίνουν όμως χρόνο στο σώμα μας να το κάνει. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει όλες τις φορές και έτσι η φλέβα μπορεί να παραμείνει αποκλεισμένη για πάντα. Τα θρομβολυτικά (διαλυτικά θρόμβων), μπορούν να διαλύσουν έναν θρόμβο γρήγορα σε διάστημα λίγων ωρών.
Η διαδικασία περιλαμβάνει παρακέντηση συνήθως πίσω από το γόνατο, με τον ασθενή να βρίσκεται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Υπό ακτινολογική καθοδήγηση, ειδικά σύρματα και καθετήρες κατευθύνονται στη φλέβα που έχει τον θρόμβο. Ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του θρόμβου, ο αγγειοχειρουργός θα αποφασίσει ποια τεχνική και ποιά συσκευή θα χρησιμοποιήσει. Ειδικοί καθετήρες επιτρέπουν τη χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου απευθείας μέσα στο θρόμβο και επιτυγχάνουν την σταδιακή διάλυσή του. Άλλες πάλι συσκευές διαλύουν το θρόμβο σε μικρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται με αναρρόφηση. Συχνά, μετά την απομάκρυνση του θρόμβου αναδεικνύεται μια υποκείμενη στένωση (π.χ. σύνδρομο May-Thurner) του φλεβικού αυλού που μπορεί και να ήταν η αιτία της θρόμβωσης και είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent), ώστε να ανοίξει πλήρως η φλέβα (αγγειοπλαστική φλέβας).
Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να προλάβει μελλοντικά επεισόδια νέας θρόμβωσης τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα. Η άμεση απομάκρυνση του θρόμβου μειώνει επίσης την εμφάνιση των μακροχρόνιων επιπλοκών της φλεβικής θρόμβωσης, κυρίως του μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Καλύτερα αποτελέσματα, έχουν οι ασθενείς που τα συμπτώματά τους αντιμετωπίζονται σε λιγότερο από 30 ημέρες, καθώς ο θρόμβος φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά όταν είναι «φρέσκος».
Ακόμα καλύτερα είναι τα αποτελέσματα εκείνων που αντιμετωπίζονται σε λιγότερο από 14 ημέρες. Όπως κάθε επέμβαση όμως, έτσι και η θρομβόλυση για φλεβική θρόμβωση έχει πολλούς κινδύνους με κυριότερο την αιμορραγία. Συζητήστε διεξοδικά τους κινδύνους αυτούς με τον Αγγειοχειρουργό σας.
Φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας
Τα φίλτρα κάτω κοίλης φλέβας χρησιμοποιούνται όταν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει αντιπηκτική αγωγή ή όταν ακόμα και αν την λαμβάνει ο θρόμβος συνεχίζει να επεκτέινεται. Η κάτω κοίλη φλέβα, είναι η μεγάλη φλέβα που σχηματίζεται όταν οι δυο μεγάλες φλέβες των κάτω άκρων (λαγόνιες φλέβες) συγχωνεύονται στην πύελο. Η κάτω κοίλη φλέβα μεταφέρει το αίμα πίσω στην καρδιά και το φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας έχει τη δυνατότητα να παγιδεύει τους θρόμβους που κινούνται από τις φλέβες των ποδιών στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή).
Η τοποθέτηση του φίλτρου γίνεται μέσω παρακέντησης στη βουβωνική χώρα (μηρίαια φλέβα) ή στον λαιμό (σφαγίτιδα φλέβα). Υπό ακτινολογική καθοδήγηση, εισάγεται στην κάτω κοίλη φλέβα ένας ειδικός καθετήρας και στη συνέχεια εκπτύσσεται το φίλτρο. Το φίλτρο κοίλης φλέβας συμβάλει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του θρόμβου, κάτι που κάνουν όμως τα αντιπηκτικά. Επειδή τα σύγχρονα φίλτρα είναι αφαιρούμενα, μόλις περάσει ο κίνδυνος, ο Αγγειοχειρουργός μπορεί να τα αφαιρέσει με μια ελάχιστα επεμβατική διαδερμική τεχνική.
Θεραπεία χρόνιας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Καθώς ο θρόμβος δεν δύναται πάντα να διαλυθεί, με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε «ουλή» και η φλέβα παραμένει αποκλεισμένη, εμποδίζοντας την ροή του αίματος πίσω στην καρδιά (χρόνια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα λιμνάζει στο πόδι και οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν πρήξιμο, πόνο καθώς και καφέ αποχρωματισμό του δέρματος στα πόδια.
Σε προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα του επονομαζόμενου μεταθρομβωτικού συνδρόμου, συνοδεύονται με δημιουργία πληγών/ελκών και καθυστερημένη επούλωση (φλεβικά έλκη). Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς θα πρέπει αυστηρά να φορούν ελαστικές κάτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και μακροχρόνια προστασία.
Σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, επιτρέπουν την εκ νέου διάνοιξη της φλέβας που μπορεί να είναι αποκλεισμένη εδώ και χρόνια. Πραγματοποιούνται σε περιβάλλον χειρουργείου μέσω παρακέντησης του δέρματος στη βουβωνική χώρα ή πίσω από το γόνατο, με τον ασθενή να βρίσκεται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Υπό ακτινολογική καθοδήγηση, ειδικά σύρματα και καθετήρες κατευθύνονται στη φλέβα που έχει αποφραχθεί και τελικά εκπτύσσεται ένας ενδονάρθηκας (stent) που ανοίγει το δρόμο για την ροή του αίματος προς την καρδιά. Συνήθως, η επέμβαση και η νοσηλεία διαρκούν λίγες ώρες και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα περπατώντας.
Θεραπεία επιπολής θρομβοφλεβίτιδας
Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, θεραπεύεται με θερμά επιθέματα, ανύψωση του ποδιού (ή του χεριού) που πάσχει και με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν ο θρόμβος βρίσκεται στη κύρια επιφανειακή φλέβα του ποδιού (μείζονα σαφηνή φλέβα) και είναι πολύ κοντά στο σημείο συνάντησης με τις εν τω βάθει φλέβες (σαφηνο-μηριαία συμβολή), τότε ο Αγγειοχειρουργός σας ενδέχεται να θελήσει την στενή παρακολούθησή σας με συχνά φλεβικά υπερηχογραφήματα duplex.
Ορισμένοι γιατροί μπορεί να συστήσουν τη λήψη αντιπηκτικών για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα, ώστε να απομακρυνθεί η σαφηνής φλέβα από τη συμβολή της με την εν τω βάθει. Θα πρέπει να συζητήσετε με το αγγειοχειρουργό σας σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, καθώς σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το ιατρικό σας ιστορικό.
Ρωτήστε το Γιατρό
Για να κλείσετε ραντεβού ή για οποιαδήποτε πληροφορία, καλέστε μας στο 2103603600 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας.