Υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφύγω εξαιτίας των κιρσών;

Μετά από έντονη άσκηση, μερικοί άνθρωποι που έχουν προχωρημένους κιρσούς μπορεί να αισθάνονται τα πόδια τους πιο πρησμένα, πιο κουρασμένα και να πονούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι η φλεβίτιδα και όχι η άσκηση. Ένα ανεπαρκές φλεβικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυξημένης κυκλοφορίας αίματος στα πόδια κατά την άσκηση. Η ασκηση όμως δεν επιδεινώνει την φλεβίτιδα, αντίθετα την περιορίζει.

Οποιοδήποτε είδος αθλητικής δραστηριότητας μόνο να βελτιώσει μπορεί την κυκλοφορία των ποδιών. Ιδιαίτερα το περπάτημα ή το τρέξιμο, κάνουν τη κνήμη και τους μύες των μηρών να συσπώνται λειτουργώντας έτσι σαν αντλίες που διώχνουν το άιμα από τα πόδια και το στέλνουν στην καρδιά. Παρόλαυτά στα προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την άσκηση (διαλείπουσα χωλότητα φλεβικής ανεπάρκειας).

Η άσκηση πάντως συνιστάται ιδιαίτερα σε ασθενείς με κιρσούς. Στην περίπτωση που η άσκηση επιδεινώνει τα συμπτώματα, τότε είτε η φλεβική ανεπάρκεια έχει προχωρήσει σημαντικά, είτε τα συμπτώματα οφείλονται κάπου αλλού.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr