Τι θα συμβεί εάν είναι αδύνατη η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή εάν ο θρόμβος είναι πολύ μεγάλος;

Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αντιπηκτικά, ο γιατρός θα σας συστήσει την χειρουργική τοποθέτηση ενός φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας (μια μικροσκοπική συσκευή που μοιάζει με ομπρέλα). Η κάτω κοίλη φλέβα είναι η μεγάλη φλέβα που τελικά συνδέει τις φλέβες τον ποδιών και της λεκάνης με την καρδιά.

Εκεί τοποθετείται το φίλτρο έτσι αν αποκολληθεί κάποιος θρόμβος από τα πόδια θα παγιδευτεί μέσα στο φίλτρο και θα αποτραπεί η πνευμονική εμβολή.

Το μέγεθος του θρόμβου, δεν έχει τόση σημασία όσο η θέση στην οποία βρίσκεται (χαμηλού κινδύνου στην κνήμη, υψηλού κινδύνου στην πύελο) και τα συμπτώματα για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του θρόμβου, ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η λήψη αντιπηκτικής αγωγής και σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και υψηλού κινδύνου θρόμβωσης, η χρήση θρομβολυτικών.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr