Με ποιο τρόπο αιματώνεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια επέμβασης των καρωτίδων;

Κατά τη διάρκεια της χειρουγικής αφαίρεσης της αθηρωματικής πλάκας από την καρωτίδα (ενδαρτηρεκτομή) η κυκλοφορία αυτής της αρτηρίας προς τον εγκέφαλο διακόπτεται, οπότε είναι εύλογο να διερωτάται κάποιος πως αιματώνεται ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος αιματώνεται από 4 κύριες αρτηρίες, τις δυο καρωτίδες (δεξιά και αριστερή) μπροστά και τις δυο σπονδυλικες αρτηρίες πίσω, όλες μαζί συνδέονται σχηματίζοντας έναν κύκλο στη βάση του εγκεφάλου. Όταν η μια από αυτές τις αρτηρίες αποκλειστεί από την κυκλοφορία, αναλαμβάνουν οι υπόλοιπες να διατηρήσουν επαρκή ροή αίματος.

Ο Αγγειοχειρουργός και η ομάδα του μπορούν να αξιολογήσουν με διάφορες διεγχειρητικές τεχνικές την επάρκεια αιμάτωσης του εγκεφάλου και εφόσον κρίνει ότι πιθανόν να μην είναι επαρκής, τοποθετεί μια προσωρινή πλαστική παράκαμψη στην καρωτιδα αρτηρία πριν και μετά από την απόφραξη, επιτρέποντας έτσι τη συνεχή ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αφαίρεσης της πλάκας και μέχρι να ξαναποκατασταθεί η κυκλοφορία δια της «καθαρής» πλέον καρωτίδας αρτηρίας.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr