Λεμφοίδημα είναι το πρήξιμο που μπορεί να εμφανίστεί σε ένα ή και στα δύο άνω ή κάτω άκρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι τα χέρια ή τα πόδια σας να είναι πρησμένα π.χ. φλεβική ανεπάρκεια ή θρόμβωση, νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια με κατακράτηση υγρών. Το λεμφοίδημα είναι μια διαφορετικού τύπου πάθηση που σχετίζεται με διαταραχές (συνήθως επίκτητες, σπάνια γενετικές) του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγεία και λεμφαδένες).

Lymphatic Vessel GreekΤο λεμφικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν το λεμφικό υγρό  συλλέγοντας βακτήρια, ιούς και διάφορα άχρηστα ή επιβλαβή προϊόντα. Το λεμφικό υγρό τελικά φιλτράρεται στους λεμφαδένες όπου τα μικρόβια εκτίθενται στους κυτταρικούς μας «πολεμιστές» (τα λεμφοκύτταρα). Το λεμφικό υγρό τελικά διοχετεύεται στο αίμα.

Το λεμφοίδημα παρουσιάζεται όταν για κάποιο λόγο η κυκλοφορία διά των λεμφαγγείων ή των λεμφαδένων διακόπτεται με αποτέλεσμα το λεμφικό υγρό να μην μπορεί να παροχετευτεί εκτός του ποδιού (κάτω άκρου)  ή του χεριού (άνω άκρου).

Υπάρχουν δυο τύποι λεμφοιδήματος: πρωτογενές και δευτερογενές.

To πρωτογενές ή πρωτοπαθές λεμφοίδημα είναι σπάνιο. Συμβαίνει όταν κάποιος έχει γεννηθεί με απλασία ή υποπλασία μέρους του λεμφικού δικτύου, με απλότερα λόγια, με κάποια κομμάτια του δικτύου να απουσιάζουν ή να είναι ατροφικά.

Το δευτερογενές ή δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι το πιο σύνηθες. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης λεμφαδένων για νεοπλασίες (π.χ. καρκίνος μαστού), μετά από ακτινοθεραπεία ή ακόμα και λόγω καρκίνου όταν αυτός διεισδύει και αποφράσει τους λεμφαδένες. Καλοήθη αίτια λεμφοιδήματος  μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που πολλές φορές αναπόφευκτα οδηγεί σε τραυματισμό και διακοπή της λεμφικής κυκλοφορίας, μπορεί να είναι μια λοίμωξη ή τραύμα. Το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί λίγες μέρες, λίγους μήνες ή πολλά χρόνια μετά.

Ο αγγειοχειρουργός σας ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό και τα ευρήματα της  κλινικής εξέτασης θα συστήσει κάποιον απεικονιστικό έλεγχο (π.χ. υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία) προκειμένου να διαφοροδιαγνώσει εάν έχετε πραγματικό  λεμφοίδημα ή απλώς οίδημα (πρήξιμο) σχετιζόμενο με άλλες παθήσεις (π.χ. φλεβικη ανεπάρκεια, φλεβική θρόμβωση, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια).

Το λεμφοίδημα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στους ασθενείς που πλήττει. Θεραπεύεται δύσκολα, αλλά με έγκαιρη παρέμβαση και μεθοδική φροντίδα το πρήξιμο και τα συμπτώματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.