Στα πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του μαστού, σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούνται ένας ή και περισσότεροι λεμφαδένες (βιοψία λεμφαδένα φρουρού ή λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης). 

Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, κατά πάσα πιθανότητα πριν την μετάστασή του θα προσβάλλει τους λεμφαδένες της μασχάλης, καθώς αυτοί είναι που φιλτράρουν την λεμφική αποχέτευση των μαστών.

Breast Cancer Lymphnodes GreekΑρκετές γυναίκες χρειάζεται να υποβληθούν και σε ακτινοθεραπεία στη περιοχή του θώρακα και κάτω από τις μασχάλες.

Τόσο η χειρουργική επέμβαση όσο και η ακτινοβολία, αλλά και οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες μπλοκάρουν την λεμφική αποχέτευση του άνω άκρου. Με τη πάροδο του χρόνου, η παρακόλληση της ροής της λέμφου προκαλέι συμφόρηση λόγω συσσώρευσης υγρών στο άνω άκρο (βλέπε ενότητα «Τι είναι Λεμφοίδημα»).

Αν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα το αν θα αναπτυχθεί λεμφοίδημα μετά τον καρκίνο του μαστού, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας συλλέγοντας περισσότερες πληροφορίες. Ενημερωθείτε για τους παράγοντες κινδύνου, λάβετε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πρώτα συμπτώματα. Εάν δεν ακολουθήσετε την απαραίτητη θεραπεία, τότε υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης του λεμφοιδήματος με σοβαρό οίδημα και μόνιμες βλάβες στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς (πάχυνση του δέρματος και ουλές). 

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, ένα ελαφρύ πρήξιμο  του άνω άκρου είναι φυσιολογικό για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες. Μερικές γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν ερυθρότητα ή πόνο στο χέρι που μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας φλεγμονής ή λοίμωξης.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας καθώς η έγκαιρη θεραπεία θα θέσει το λεμφοίδημα υπό έλεγχο.

  • Πρήξιμο στα χέρια, δάχτυλα, ώμους, στήθος ή στα πόδια
  • Αίσθημα βάρους στα χέρια ή στα πόδια
  • Πάχυνση του δέρματος
  • Λιγότερη ευελιξία του χεριού ή του καρπού
  • Δυσκολίες κατά την ένδυση (λόγω πρηξίματος)
  • Τα βραχιόλια, ρολόγια ή δαχτυλίδια ξαφνικά φαίνονται να ειναι στενά

Εκτός από τη δυσμορφία από το πρήξιμο, το λεμφοίδημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ξηρό και σκασμένο δέρμα, πάχυνση και υπερκεράτωση και συχνές μικροβιακές φλεγμονές του δέρματος. Το λεμφοίδημα μπορεί ακόμα να προκαλέσει μακροχρόνια ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στους ασθενείς που πλήττει. Θεραπεύεται δύσκολα, αλλά με έγκαιρη παρέμβαση και μεθοδική φροντίδα το πρήξιμο και τα συμπτώματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.