Η σωστή περιποίηση των ποδιών μπορεί να προλάβει τα συνήθη προβλήματα του διαβητικού ποδιού πριν εξελιχθούν σε προχωρημένες επιπλοκές:

Προληψη Επιπλοκών Διαβητικού Ποδιού

  1. Πρόσεχε τον εαυτό σου και έλεγχε το ζάχαρό σου (γλυκόζη αίματος). Ακολούθα τις οδηγίες του γιατρού σου σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την φαρμακευτική σου αγωγή.
  2. Να εξετάζεις τα πόδια σου πολύ συχνά. Κοίταξε για πολύ μικρές αμυχές, μελανιές, κοκκινίλες, φουσκάλες. Κοίταξε ανάμεσα από τα δάκτυλα και γύρω από τα νύχια.
  3. Πλένε τα πόδια σου κάθε μέρα με ζεστό (όχι καυτό) νερό και σαπούνι. Τέσταρε τη θερμοκρασία του νερού στον αγκώνα σου πριν το βάλεις στα πόδια γιατί με τη νευροπάθεια του διαβήτη μπορεί να μην γίνει αισθητό το καυτό νερό. Να μην μουλιάζουν τα πόδια στο νερό για ώρα και σκούπισέ τα καλά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων.
  4. Να χρησιμοποιείς ενυδατική κρέμα δέρματος, όχι όμως μεταξύ των δακτύλων.
  5. Να κόβεις τα νύχια σου ευθεία και όχι τις γωνίες τους. Μην διστάσεις να αναζητήσεις τη βοήθεια ποδιάτρου, ειδικά αν το νύχι έχει μπει μέσα στο δέρμα
  6. Να φορά πάντα κάλτσες μαλακές
  7. Να προτιμάς κλειστά αναπαυτικά παπούτσια και να αποφέυγεις τα σανδάλια. Μην περπατάς ξυπόλητος, ειδικά στην παραλία
  8. Να περπατάς να βελτιώνεις την κυκλοφορία του αίματος.
  9. Το κάπνισμα επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος και πρέπει απαραίτητα να το διακόψετε άμεσα
  10. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας όταν δείτε οποιαδήποτε πληγή που δεν επουλώνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων.