Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τους που κάποιες φορές μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη και πληγές με πολλές ανεπιθύμητες ενεργειες. Για τον ασθενή με διαβητικό πόδι μικροτραυματισμοί μπορούν να εξελιχθούν σε υψηλού κινδύνου επείγουσες καταστάσεις.

Τι είναι το Διαβητικό Πόδι

Ο διαβήτης επηρεάζει τα πόδια με δυο τρόπους: διαβητική νευροπάθεια (απώλεια λειτουργικότητας των νεύρων και της αισθητικότητας) και περιφερική αρτηριοπάθεια (απόφραξη των αγγείων και περιορισμός της κυκλοφορίας αίματος στο πόδι). Η απώλεια της αισθητικότητας (και του πόνου) επιτρέπει στις πληγές να εξελίσσονται σιωπηρά και ανώδυνα και η έλλειψη καλής κυλοφορίας καθυστερεί και εμποδίζει την επούλωση.

Τι είναι το Διαβητικό Πόδι

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε:

  • Διαβητικά έλκη: πληγές που δεν επουλώνονται και είναι ευάλωτες σε μόλυνση
  • Μολύνσεις: δερματικές μολύνσεις (κυτταρίτιδα), μολύνσεις οστών (οστεομυελίτιδα) και αποστήματα
  • Γάγγραινα: νέκρωση ιστών (δάκτυλα ή πόδι) λόγω της πλήρους απώλειας κυκλοφορίας αίματος
  • Αρθροπάθειες (πόδι Charcot): μικροκατάγματα, νευροπάθεια και διαταραχές αισθητικότητας οδηγούν σε προοδευτική παραμόρφωση των οστών
  • Ακρωτηριασμό: δακτύλων, άκρου ποδός (διαμετατάρσιος), κάτω ή πάνω από το γόνατο

Τα διαβητικά έλκη χρειάζοντα εκτίμηση και αντιμετώπιση από ομάδα ιατρών. Ο αγγειοχειρουργός θα εκτιμήσει την κυκλοφορία του αίματος και την επάρκειά της για την επούλωση της πληγής και θα αναλάβει την αποκατάστασή της εαν χρειάζεται. Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χωρίς τομές είναι πλέον διαθέσιμες. Ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριοπάθειας εδώ.

Τα διαβητικά έλκη χρειάζονται συχνη παρακολούθηση, περιποίηση και ενίοτε χειρουργικό καθαρισμό. Σε προχωρημένες περιπτώσεις με εκτεταμένη νέκρωση και μόλυνση ο ακρωτηριασμός μπορεί να είναι αναπόφευκτος. Παρ’ολα αυτά μην διστάσετε να πάρετε δεύτερη γνώμη από την ομάδα μας.

Ο ενδοκρινολόγος θα ρυθμίσει το ζάχαρό σας, ο ορθοπαιδικός θα εκτιμήσει τις οστικές παραμορφώσεις του ποδιού και ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να καλύψει μεγάλα ελλείμματα δέρματος.