Καθώς ο θρόμβος δεν δύναται πάντα να διαλυθεί, με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε «ουλή» και η φλέβα παραμένει αποκλεισμένη, εμποδίζοντας την ροή του αίματος πίσω στην καρδιά (χρόνια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα λιμνάζει στο πόδι και οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν πρήξιμο, πόνο καθώς και καφέ αποχρωματισμό του δέρματος στα πόδια.

 Φλεβική Θρόμβωση: Φλεβοπλαστική - Stent

Σε προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα του επονομαζόμενου μεταθρομβωτικού συνδρόμου, συνοδεύονται με δημιουργία πληγών/ελκών και καθυστερημένη επούλωση (φλεβικά έλκη). Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς θα πρέπει αυστηρά να φορούν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και μακροχρόνια προστασία.

Σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, επιτρέπουν την εκ νέου διάνοιξη της φλέβας που μπορεί να είναι αποκλεισμένη εδώ και χρόνια. Πραγματοποιούνται σε περιβάλλον χειρουργείου μέσω παρακέντησης του δέρματος στη βουβωνική χώρα ή πίσω από το γόνατο (με τον ασθενή να βρίσκεται μπρούμυτα). Υπό ακτινολογική καθοδήγηση, ειδικά σύρματα και καθετήρες κατευθύνονται στη φλέβα που έχει αποφραχθεί και τελικά εκπτύσσεται ένας ενδονάρθηκας (stent) που ανοίγει το δρόμο για την ροή του αίματος προς την καρδιά. Συνήθως, η επέμβαση και η νοσηλεία διαρκούν λίγες ώρες και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα περπατώντας.

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ιατρείο Κολωνάκι
Σκουφά 10 (4ος Όροφος)
Πλατεία Κολωνακίου, 10673 Αθήνα
Τηλ. 210 360 3600

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κηφισίας 56 & Δελφών (2ος Όροφος)
151 25 Μαρούσι
Τηλ. 210 6862637

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.