Το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων του άνω άκρου που προκαλούνται από την συμπίεση νεύρων ή αγγείων στο σημείο εξόδου τους από τον θώρακα προς το χέρι.
Φυσιολογικά, το σημείο της θωρακικής εξόδου βρίσκεται μεταξύ των οστών της κλείδας και της πρώτης πλευράς και των μυϊκών ομάδων στην περιοχή. Είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μη συμπιέζει τα αγγεία και τα νεύρα. Ωστόσο, ανατομικές παραλλαγές κατά τη γέννηση, έντονη μυϊκή άσκηση ή τραυματισμός μπορεί να στενέψει το στόμιο εξόδου συμπιέζοντας τα.
Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα με το νεύρο ή το αγγείο που πιέζεται, μπορεί να είναι:
- Πόνος και μούδιασμα στον αυχένα, τον ώμο ή την πλάτη
- Μούδιασμα στα δάχτυλα
- Έντονο πρήξιμο του άνω άκρου
- Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων
Το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου είναι πιο σύνηθες σε νέους ανθρώπους (20-40 ετών) και ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες:
- Νευρογενές: Είναι το πιο συχνό. Σε αυτή την περίπτωση πιέζεται το βραχιόνιο πλέγμα το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση του άνω άκρου.
- Φλεβικό: Σε αυτή την περίπτωση πιέζεται η υποκλείδια φλέβα, η οποία τραυματίζεται και τελικά θρομβώνεται.
- Αρτηριακό: Είναι το πιο σπάνιο. Σε αυτή την περίπτωση πιέζεται η υποκλείδια αρτηρία, μειώνοντας την παροχή αίματος στο άνω άκρο ή μετά από συνεχείς τραυματισμούς δημιουργώντας τοπικά ανεύρυσμα ή θρόμβους.
Η διάγνωση του συνδρόμου θωρακικής εξόδου γίνεται από τον Αγγειοχειρουργό με βάση τα κλινικά συμπτώματα και τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων όπως οι υπέρηχοι, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.
Οι θεραπευτικές εναλλακτικές του συνδρόμου θωρακικής εξόδου εξαρτώνται από τον τύπο του (νευρογενές, φλεβικό ή αρτηριακό) και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Σε ήπια συμπτωματολογία, φυσικοθεραπεία ή φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν. Σε πιο προχωρημένες όμως καταστάσεις που η έντονη συμπτωματολογία επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή ή απειλείται το άνω άκρο, θα χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση. Το χειρουργείο περιλαμβάνει ανάλογα με τον τύπο του συνδρόμου αφαίρεση θρόμβων και τελικά αποσυμπίεση της θωρακικής εξόδου με αφαίρεση της πλευράς και των μυών που προκαλούν τη στένωση. Εάν το αγγείο ή το νεύρο έχουν τραυματιστεί γίνονται προσπάθειες άμεσης αποκατάστασής τους με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Συμβουλευτείτε τον Αγγειοχειρουργό σας για τη διάγνωση και τις προτεινόμενες θεραπείες.