Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διαιτα. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε και ίσως θα πρέπει και να περιορίσετε και την ποσότητα πρόσληψης υγρών. Η δίαιτά σας τροποποιείται ανάλογα με το είδος της κάθαρσης που λαμβάνετε (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση).
Αλάτι, Νάτριο και Νερό
Όπως ήδη γνωρίζετε η ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Οποιοδήποτε τρόφιμο είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει νερό (π.χ. οι σούπες, τα ζελέ και τα παγωτά). Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό, πολύ μάλιστα. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πεπόνια, τα σταφύλια, τα μήλα, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα μαρούλια και το σέλινο. Όλες οι παραπάνω τροφές αυξάνουν την πρόσληψη υγρών.
Τα υγρά που προσλαμβάνεται τελικά αθροίζονται στο σώμα σας (εφόσον τα νεφρά σας δεν μπορούν να τα αποβάλλουν) και μεταξύ των συνεδριών κάθαρσης, πιθανόν να έχετε οίδημα (πρήξιμο) και αύξηση σωματικού βάρους. Λόγω υπερφόρτωσης του αγγειακού σας συστήματος με επιπλέον υγρά, επηρεάζεται και η αρτηριακή σας πίεση με επιβάρυνση της καρδιάκής σας λειτουργίας. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η πρόσληψη υγρών είναι να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού που προκαλεί το αίσθημα δίψας. Επομένως αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων όπως τα τσιπς και τα μπισκότα και προσπαθήστε να τρώτε φρέσκιες φυσικές τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ένας άλλος τρόπος για τη ρύθμιση πρόσληψης υγρών είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα ποτήρια ή φλυτζάνια.
Κάλιο
Το κάλιο είναι ένα μέταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ιδιαίτερα στο γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά και επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία (την ρυθμικότητα των παλμών). Τα υγιή νεφρά διατηρούν τη σωστή ποσότητα καλίου στο αίμα και εξασφαίζουν έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό. Τα επίπεδα καλίου μπορεί να αυξηθούν μεταξύ των συνεδριών κάθαρσης και να επηρεάσουν τους χτύπους της καρδιάς. Η κατανάλωση επομένως τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, είναι επικίνδυνη για τη καρδιά καθώς ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και ανακοπή. Για τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων καλίου στο αίμα, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών όπως το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια (και το χυμό πορτοκαλιού) καθώς επίσης και τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο.
Φώσφορος
Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και κυρίως στο γάλα, στο τυρί, στα ξερά φασόλια, στον αρακά, σε αναψυκτικά όπως η κόκα-κόλα, στα καρύδια και στο φυστικοβούτυρο. Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα απορροφούν το ασβέστιο από τα οστά κάνοντάς τα αδύναμα με κίνδυνο να σπάσουν με ελάχιστη κόπωση (οστεοπόρωση). Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα. Γι’ αυτό το λόγο οι ασθενείς που υποβάλλονται σε κάθαρση θα πρέπει να περιοριστούν στο ½ φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της κάθαρσης πιθανόν να χρειαστεί η συνδυαστική λήψη «δεσμευτών» φωσφόρου ή ανθρακικού ασβεστίου προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα του στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά θα δράσουν σαν σφουγγάρια προκειμένου να απορροφήσουν ή να δεσμεύσουν το φώσφορο, ενώ βρίσκεται ακόμα στο στομάχι, πριν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.
Πρωτεΐνη
Πριν ξεκινήσετε κάθαρση, ο γιατρός συνήθως σας έδινε συστάσεις για δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Αντίθετα τώρα, αυτοί που είναι σε κάθαρση ενθαρρύνονται να καταναλώνουν όσο περισσότερη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μπορούν. Οι πρωτεϊνες βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών και την επούλωση των ιστών, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και επιταχύνουν την ανάρρωση ύστερα από κάποια χειρουργική επέμβαση.
Το σώμα σας μεταβολίζει (διασπά) τις πρωτεΐνες σε ένα προϊόν που λέγεται ουρία και αν συσσωρευτεί στο αίμα είναι τοξική. Υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη όπως αυτή που προέρχεται από το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα αυγά (ιδιαίτερα τα ασπράδια), έχει πολύ μικρότερη παραγωγή ουρίας.