Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια επέρχεται όταν τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν το αίμα, με αποτέλεσμα άχρηστα προϊόντα μεταβολισμού και πλεονάζοντα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα. Δυο στις τρεις περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη (ζάχαρο) ή στην αρτηριακή υπέρταση.

Περισσότερα

Αιμοκάθαρση

Η αιμοκάθαρση είναι ο πιο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. Κατά της διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ένα μηχάνημα φιλτράρει τα άχρηστα προϊόντα, τα άλατα και τα πλεονάζοντα υγρά του αίματος, καθώς τα νεφρά αδυνατούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του οργανισμού.

Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε ενεργά τη ζωή και τις δραστηριότητές σας παρά τη νεφρική δυσλειτουργία. Κατά την αιμοκάθαρση οι φλέβες σας συνδέονται με ειδικά σωληνάκια με το μηχάνημα φίλτρο. Το αίμα σας περνάει από συσκευή αιμοκάθαρσης όπου φιλτράρεται και στη συνέχεια επιστρέφει πίσω στις φλέβες σας.

Περισσότερα

Περιτοναϊκή Κάθαρση

Η περιτοναϊκή κάθαρση αποτελεί εξαιρετική αν όχι καλύτερη επιλογή, συγκριτικά με την αιμοκάθαρση, για ορισμένους ασθενείς. Στην περιτοναϊκή κάθαρση, το περιτοναιο (η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς) χρησιμοποιείται σαν φυσικό φίλτρο που θα καθαρίσει τα άχρηστα προϊόντα και τα επιπλέον υγρά από το σώμα και θα ρυθμίσει τους ηλεκτρολύτες στα φυσιολογικά επίπεδα. 

Περισσότερα

Μεταμόσχευση Νεφρού

Η μεταμόσχευση νεφρού, αν και δεν αποτελεί ίαση, μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Μεταμόσχευση είναι η λήψη (τοποθέτηση μέσα στο σώμα σας) ενός υγιούς νεφρού κάποιου άλλου ανθρώπου. Ο νέος νεφρός εκτελεί τις βασικές λειτουργίες που συνήθιζαν να κάνουν τα δυο νεφρά σας. 

Περισσότερα

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr