Θρομβολυτική Θεραπεία

Τι είναι η Θρομβολυτική Θεραπεία;

Η θρομβόλυση ή θρομβολυτική θεραπεία, είναι η χορήγηση φαρμάκων (διαλύτες θρόμβων) με στόχο τη διάλυση θρόμβων αίματος που αποφράσσουν οξέος (αιφνιδίως) τις μεγάλες αρτηρίες ή φλέβες, με δυνητικά σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή συνέπειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Περισσότερα

Είμαι κατάλληλος για θρομβολυτική θεραπεία;

Η θρομβολυτική θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, ισχαιμία κάτω άκρων ή εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Περισσότερα

Ποια είναι η προετοιμασία για θρομβολυτική θεραπεία;

Η θρομβόλυση εφαρμόζεται συνήθως σε επείγουσα βάση. Γι’ αυτό, εάν διαγνωσθεί πάθηση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με θρομβόλυση, τότε θα πρέπει να οδηγηθείτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων.

Περισσότερα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θρομβολυτικής θεραπείας;

Σκοπός της θρομβόλυσης είναι η διάλυση του θρόμβου που επηρεάζει τα ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες κτλ). Επειδή οι «διαλύτες θρόμβων» θα κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα, ενδέχεται να διαλύσουν και άλλους μικρότερους, κρυφούς θρόμβους με αποτέλεσμα να επέλθει αιμορραγία.

Περισσότερα

Τι θα πρέπει να περιμένω μετά τη θρομβολυτική θεραπεία;

Αφού ολοκληρωθεί η θρομβόλυση, ο γιατρός θα αξιολογήσει εκ νέου τα συμπτώματά σας μέσω απεικονιστικού ελέγχου (π.χ. αξονική τομογραφία, υπερηχοκαρδιογράφημα, αρτηριογραφία ή φλεβογραφία) προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη υπολειμματικών θρόμβων αίματος.

Περισσότερα

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr