Πολύ συχνά το λιποίδημα συγχέεται με την παχυσαρκία, με συνέπεια οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό να χαρακτηρίζονται εσφαλμένα ως παχύσαρκοι. Το λιποίδημα αφορά σχεδόν αποκλειστικά το γυναικείο φύλο, και είναι μια διαταραχή εναπόθεσης λίπους, άνισα κατανεμημένο συνήθως στο κάτω μέρος του σώματος.

Οι γυναίκες με λιποίδημα έχουν συνήθως μεγάλους γοφούς και πόδια σε δυσαναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και στα μπράτσα. Ένα χαρακτηριστικό του λιποιδήματος είναι ότι το λίπος είναι ανθεκτικό στις προσπάθειες απώλειας βάρους με διατροφή και άσκηση.

Δεν Είμαι Παχύσαρκη! Εχω Λιποίδημα & Υπάρχει Λύση

Εκτός από την δυσανάλογη κατανομή του λίπους στο κάτω ημιμόριο του σώματος, το λιποίδημα μπορεί να συνοδεύετεται από πόνο, κούραση, μελανιές, πρήξιμο και «λιπώματα» κάτω από το δέρμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το αισθητικό πρόβλημα από την αλλαγή στην εικόνα του σώματος μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα απόγνωσης, άγχουςκαι θλίψης.

Σήμερα γνωριζουμε πολύ καλύτερα την φυσιολογία του λιποιδήματος και έχουμε τρόπους να το περιορίσουμε σημαντικά ή τουλάχιστον να εμποδίσουμε την εξέλιξη του.

Θεραπείες Λιποιδήματος

Οι στόχοι της θεραπείας του λιποιδήματος είναι ο περιορισμός της «φλεγμονής» του λιπώδους ιστού με κατάλληλη δίαιτα, έλεγχο της λεμφικής ροής με θεραπείες συμπίεσης, ενίσχυση των μηχανισμών διατήρησης της ομοιομορφίας του σώματος με κατάλληλη γυμναστική και όταν χρειάζεται και με ψυχολογική υποστήριξη.

Η διάγνωση και η επίβλεψη της συνολικής θεραπείας γίνεται από τον Αγγειοχειρουργό. Eπισκεφθείτε μας να συζητήσουμε τις όποιες απορίες σας για το λιποίδημα.

 

 

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ιατρείο Κολωνάκι
Σκουφά 10 (4ος Όροφος)
Πλατεία Κολωνακίου, 10673 Αθήνα
Τηλ. 210 360 3600

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κηφισίας 56 & Δελφών (2ος Όροφος)
151 25 Μαρούσι
Τηλ. 210 6862675

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.