Ένα σύνηθες ερώτημα πολλών διαβητικών ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια ή/και νευροπάθεια την περίοδο του καλοκαιριού είναι το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα απλό μπάνιο στην παραλία και ένα παιχνίδι στην άμμο. Η απάντηση είναι ότι «Τίποτα δεν είναι επικίνδυνο αν τηρούμε τα μέτρα προστασίας»
Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και απολαύστε όλα όσα μας προσφέρει το καλοκαίρι. Πολλά από αυτά τα μέτρα πρόληψης ισχύουν για όλους τους μήνες του χρόνου και όχι μόνο για το καλοκαίρι.
- Δεν περπατάμε πότε χωρίς παπούτσια σε οποιοδήποτε μέρος, εντός ή εκτός σπιτιού. Στο σπίτι μας φοράμε πάντα παντόφλες, στη θάλασσα φοράμε πάντα πλαστικά παπούτσια θαλάσσης. Όταν θέλουμε να παίξουμε κάποιο παιχνίδι στην άμμο προτιμάμε αθλητικά παπούτσια.
- Η επιλογή και αγορά των υποδημάτων μας θα πρέπει πάντα να γίνεται απογευματινές ώρες, καθώς είναι η καταλληλότερη ώρα για τη δοκιμή του παπουτσιού στα πέλματά μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η κούραση της ημέρας, προκαλεί ένα ελαφρύ πρήξιμο στα πόδια και εμάς μας ενδιαφέρει να επιλέξουμε ένα παπούτσι το οποίο θα είναι φαρδύ στο πόδι μας και δεν θα το πιέζει. Προσέχουμε επίσης να έχει λίγο πιο μεγάλη σόλα για μεγαλύτερη προστασία σε κάτι που μπορεί να πατήσουμε που ίσως μας προκαλέσει τραυματισμό.
- Πριν χρησιμοποιήσουμε τα παπούτσια μας, τα ελέγχουμε για τυχόν πετραδάκια ή μικρά αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να έχουν μπει μέσα σε αυτά, όπως και για την οποιαδήποτε αλλοίωση του εσωτερικού τους που μπορεί να μας προκαλέσει τραυματισμό. Αποφεύγουμε τις στενές κάλτσες, ενώ οι γυναίκες καλό είναι να αποφεύγουν τα παπούτσια με τακούνι ή/και με μύτη μπροστά.
- Όταν είμαστε στην παραλία βάζουμε πάντα αντηλιακό και στα πόδια μας και αποφεύγουμε να τα έχουμε αρκετή ώρα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στην καυτή άμμο γιατί μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της νευροπάθειας του διαβήτη δεν έχουμε καλή αίσθηση της θερμοκρασίας στα πόδια μας. Δεν μένουμε πολλή ώρα μέσα στη θάλασσα για να μη μουλιάσουν τα πόδια μας και έχουμε φαγούρα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε σε μικρο τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από βράχια, αιχμηρές πέτρες ή αχινούς.
- Φεύγοντας από τη θάλασσα φροντίζουμε να ξεπλύνουμε τα πόδια μας με νερό βρύσης ώστε να φύγει το αλάτι που μπορεί να μας δημιουργήσει φαγούρα ή κάποια δυσφορία λόγω αφυδάτωσης του δέρματός μας. Μόλις τα ξεπλύνουμε, τα στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα και δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα που συνήθως εκεί δημιουργούνται μύκητες.
- Φροντίζουμε την υγιεινή των ποδιών μας, πλένοντάς τα κάθε βράδυ με μαλακό σαπούνι και με χλιαρό νερό και τα στεγνώνουμε αμέσως με μια πετσέτα όπως ακριβώς κάναμε και μετά το μπάνιο μας στην θάλασσα. Κόβουμε τα νύχια μας σε ίσια γραμμή ή τα λιμάρουμε για καλύτερο αποτέλεσμα και δεν πειράζουμε τα νύχια που είναι μέσα στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.
- Αποφεύγουμε ότι μας προκαλεί αλλεργία καθώς μια ενδεχόμενη έντονη φαγούρα στα πόδια μπορεί να μας δημιουργήσει πληγές. Χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά μηχανήματα και σίτες για την αποφυγή τσιμπημάτων από τα κουνούπια που μπορεί να μας προκαλέσουν επίσης φαγούρα.
Δεν ξεχνάμε πότε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σωστή διατροφή και πίνοντας πολύ νερό. Δεν αμελούμε τα φάρμακά μας και τις εξετάσεις για την παρακολούθηση του σακχάρου. Ελέγχουμε καθημερινά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας. Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας (με ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα) για τυχόν τραυματισμούς και ενημερώνουμε τον γιατρό μας.
Απολαύστε το καλοκαίρι σας και επισκεφθείτε μας το φθινόπωρο να συζητήσουμε τις όποιες απορίες σας για το διαβητικό πόδι και την περιφερική αρτηριοπάθεια η οποία μπορεί και να είναι σιωπηρή.
Για εσάς που μπορεί να έχετε ήδη εκδηλώσει πόνο στο περπάτημα ή πληγές στα πόδια, σύγχρονες ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές επαναγγείωσης ανακουφίζουν τον πόνο και «σώζουν τα πόδια».
Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Ιατρείο Κολωνάκι
Σκουφά 10 (4ος Όροφος)
Πλατεία Κολωνακίου, 10673 Αθήνα
Τηλ. 210 360 3600
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κηφισίας 56 & Δελφών (2ος Όροφος)
151 25 Μαρούσι
Τηλ. 210 6862637
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.