Καλοκαίρι! Η εποχή της χαλάρωσης, του ήλιου και της θάλασσας. Η εποχή που το δέρμα και οι φλέβες μας θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας και έτσι θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατευθούμε με απλές καθημερινές μεθόδους:

Φλεβική Ανεπάρκεια - Φλεβίτιδα: Συμβουλές για το Καλοκαίρι

  • Αν το ταξίδι μας προϋποθέτει πολύωρη αναμονή σε καθιστική θέση, ο κίνδυνος επιδείνωσης της φλεβικής ανεπάρκειας ή και της εμφάνισης θρόμβωσης αυξάνει. Ταξιδεύουμε φορώντας κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και προτιμάμε πιο φαρδιά ρούχα ή σορτς ώστε να μην πιέζονται οι γάμπες και η περιοχή της μέσης, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Επίσης, κατά την διάρκεια του ταξιδιού προσπαθούμε να κουνάμε τα πόδια μας σαν να πατάμε τα πετάλια του οχήματος ακόμα και αν δεν είμαστε εμείς ο οδηγός και φροντίζουμε να κάνουμε στάσεις ανά 3-4 ώρες για ολιγόλεπτο περπάτημα.
  • Στην παραλία, θυμόμαστε πάντα να βάζουμε αντηλιακό πριν και μετά το κολύμπι και ιδίως στις περιοχές που εμφανίζουμε φλεβική ανεπάρκεια.
  • Ενυδατώνουμε καλά τον οργανισμό μας. Φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό και βάζουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και σαλάτες που βοηθούν στην ενυδάτωση που έχει τόσο ανάγκη ο οργανισμός, το δέρμα και οι φλέβες μας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Προσπαθούμε να αθλούμαστε είτε με το κολύμπι, είτε με κάποιον βραδινό περίπατο, φορώντας πάλι πιο φαρδιά ρούχα ή σορτς, είτε ακόμα βόλτα με ποδήλατο ώστε το αίμα να κινηθεί σωστά.
  • Αποφεύγουμε τα παπούτσια με ψηλό τακούνι και επιλέγουμε σανδάλια. H κακή στάση που αποκτά το πόδι φορώντας τακούνια δεν επιτρέπει στους μύες της γάμπας να προωθήσουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει, δημιουργώντας αίσθημα βάρους και οίδημα στα πόδια.
  • Όταν είμαστε σε χώρο που μας επιτρέπει να βάλουμε τα πόδια μας σε ανάρροπη θέση το εκμεταλλευόμαστε γιατί έτσι βοηθάμε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην ξεκούραση των κάτω άκρων μας. Οι χώροι αυτοί να είναι δροσεροί και μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.

Απολαύστε το καλοκαίρι σας και να είστε ήσυχοι ότι ηπιες μορφές φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών χωρίς συμπτώματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ένδειξη για επείγουσα επέμβαση. Συμβουλευτευτείτε τον Αγγειοχειρουργό σας!

Επισκεφθείτε μας το φθινόπωρο να συζητήσουμε σύγχρονες ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (laser και σκληροθεραπείες) για την μόνιμη απαλλαγή από τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς και τα ενοχλητικά συμπτώματά τους.

 

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ιατρείο Κολωνάκι
Σκουφά 10 (4ος Όροφος)
Πλατεία Κολωνακίου, 10673 Αθήνα
Τηλ. 210 360 3600

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κηφισίας 56 & Δελφών (2ος Όροφος)
151 25 Μαρούσι
Τηλ. 210 6862675

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.