Συχνές Ερωτήσεις για τη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ, μπορώ να το αναβάλλω;

Η καλύτερη προσέγγιση για την απόκτηση προσπέλασης για κάθαρση είναι να χειρουργηθείτε (φίστουλα, μόσχευμα ή περιτοναϊκός καθετήρας) αρκετά πριν την εκτιμώμενη έναρξη της κάθαρσης, ώστε να δώσετε χρόνο στην ωρίμανση μιας φίστουλας ή γενικότερα στην εξασφάλιση μιας ώριμης λειτουργικής προσπέλασης και να αποφυγετε την χρήση προσωρινών καθετήρων αιμοκάθαρσης

Περισσότερα

Σε περίπτωση που δε μπορώ να υποβληθώ σε μεταμόσχευση, θα πρέπει να κάνω κάθαρση εφ’ όρου ζωής;

Ναι, η κάθαρση διενεργείται εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν ασθενείς που υποβάλλονται σε κάθαρση  για 30 ή και παραπάνω χρόνια χωρίς να έχουν τη δυνατότητα μεταμόσχευσης. 

Περισσότερα

Θα ζώ φυσιολογικά ως καθαιρόμενος ασθενής;

Πέρα από το χρόνο που απαιτείται για τις θεραπείες κάθαρσης, οι καθαιρόμενοι ασθενείς συνήθως ζουν μια καθόλα φυσιολογική ζωή. 

Περισσότερα

Με ποιο τρόπο μπορώ να ελέγχω την πρόσληψη νερού και τη διατροφή μου;

Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διαιτα. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε και ίσως θα πρέπει και να περιορίσετε και την ποσότητα πρόσληψης υγρών. Η δίαιτά σας τροποποιείται ανάλογα με το είδος της κάθαρσης που λαμβάνετε (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση).

Περισσότερα

Μπορώ να ταξιδεύω;

Ναι. Υπάρχουν κέντρα αιμοκάθαρσης σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και καθώς η θεραπεία είναι συγκεκριμένη και ίδια παντού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε με τη βοήθεια των εκεί εργαζομένων το ραντεβού σας, για την προγραμματισμένη θεραπεία κάθαρσης.

Περισσότερα

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr