Συχνές Ερωτήσεις για τη Φλεβική Θρόμβωση

Μπορεί να συμβεί πνευμονική εμβολή χωρίς να υπάρχει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;

Αν και όχι απίθανο, είναι εξαιρετικά σπάνια η πρωτογενής ανάπτυξη θρόμβου στην κυκλοφορία του πνεύμονα. Η πνευμονική εμβολή και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνδέονται απόλυτα. Στην περίπτωση που διαγνωσθεί πνευμονική εμβολή χωρίς παρουσία εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, αυτό σημαίνει είτε ότι ο όλος θρόμβος έχει διαφύγει από τα πόδια προς τους πνεύμονες, είτε ότι βρίσκεται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος που δεν δύναται να ανιχνευθεί.

Περισσότερα

Εάν έχω εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, υπάρχει κίνδυνος να μου συμβούν και άλλα παρόμοια επεισόδια;

Περίπου 3 στους 10 ανθρώπους που πάσχουν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή από πνευμονική εμβολή, θα έχουν έναν νέο παρόμοια επεισόδιο εντός 10 ετών κατά μέσο όρο.Ποιο συχνά η υποτροπή συμβαίνει κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ετών και μετά ο κίνδυνος εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης σταδιακά μειώνεται.

Περισσότερα

Μπορώ να αθλούμαι κατά τη διάρκεια της αγωγής ή αυτό θα προκαλέσει τη μετακίνηση του θρόμβου στους πνεύμονες;

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση δεν αποτελεί αντένδειξη για άθληση, ούτε κατά την οξεία της φάση αλλά ούτε και αργότερα. Κατά τη διάρκεια της οξείας περιόδου (ξεκινώντας από την πρώτη μέρα), ο ασθενής μπορεί να κινηθεί και να περπατήσει.

Περισσότερα

Ποιος ο ρόλος της ηπαρίνης και βαρφαρίνης ή κουμαδίνης (Sintrom);

Παρ' όλο που τα αντιπηκτικά όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη ή κουμαδίνη (Sintrom) δεν μπορούν να διαλύσουν το θρόμβο, μπορούν να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή, δίνοντα χρόνο στο ίδιο μας το σώμα να τον διαλύσει.

Περισσότερα

Τι θα συμβεί εάν είναι αδύνατη η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή εάν ο θρόμβος είναι πολύ μεγάλος;

Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αντιπηκτικά, ο γιατρός θα σας συστήσει την χειρουργική τοποθέτηση ενός φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας (μια μικροσκοπική συσκευή που μοιάζει με ομπρέλα). Η κάτω κοίλη φλέβα είναι η μεγάλη φλέβα που τελικά συνδέει τις φλέβες τον ποδιών και της λεκάνης με την καρδιά.

Περισσότερα

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr