Συχνές Ερωτήσεις για τη Καρωτιδική Νόσο

Ποιας ειδικότητας γιατροί παρέχουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου;

Οι γιατροί που μπορούν να παρέχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου είναι οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι και Νευροακτινολόγοι, οι Νευροχειρουργοί και οι Αγγειοχειρουργοί. Μόνο ο Αγγειοχειρουργός όμως είναι εξοικειωμένος με όλο το εύρος των αγγειακών παθήσεων και τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας και κατά συνέπεια ο μόνος που μπορεί να σας προσφέρει αμερόληπτα την κατάλληλη θεραπεία.

Περισσότερα

Αν το αποτέλεσμα από τον έλεγχο των καρωτίδων δεν είναι φυσιολογικό, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση;

Και βέβαια όχι. Ένα μη φυσιολογικό εύρημα κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης των καρωτίδων, μπορεί να είναι ένας ήχος που ακούγεται με το στηθοσκόπιο και ονομάζεται καρωτιδικό φύσημα και αν πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα καρωτίδων, αυτό ενδεχομένως θα αποκαλύψει αθηροσκληρωτικές βλάβες (σκλήρυνση των αρτηριών).

Περισσότερα

Με ποιο τρόπο αιματώνεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια επέμβασης των καρωτίδων;

Κατά τη διάρκεια της χειρουγικής αφαίρεσης της αθηρωματικής πλάκας από την καρωτίδα (ενδαρτηρεκτομή) η κυκλοφορία αυτής της αρτηρίας προς τον εγκέφαλο διακόπτεται, οπότε είναι εύλογο να διερωτάται κάποιος πως αιματώνεται ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος αιματώνεται από 4 κύριες αρτηρίες, τις δυο καρωτίδες (δεξιά και αριστερή) μπροστά και τις δυο σπονδυλικες αρτηρίες πίσω, όλες μαζί συνδέονται σχηματίζοντας έναν κύκλο στη βάση του εγκεφάλου.

Περισσότερα

Αν υποβληθώ σε επέμβαση για την καρωτιδική νόσο και η αθηρωματική πλάκα αφαιρεθεί, υπάρχει ακόμη κίνδυνος εγκεφαλικού;

Η χειρουργική επέμβαση στις καρωτίδες θα μειώσει αλλά δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο επερχόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η νόσος των καρωτίδων σχετίζεται περίπου με το 1/3 των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια όπως κολπική μαρμαρυγή, αθηροσκλήρωση των μικρών αγγείων του εγκεφάλου ή ενδοκρανιακή αιμορραγία.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr