Συχνές Ερωτήσεις Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Πως μπορώ να μάθω αν έχω ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Εάν είστε αδύνατος και έχετε ένα μέτριο ή μεγάλης διαμέτρου ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, τότε εσείς ή ο γιατρός σας είναι πιθανόν να το αισθανθείτε ως «παλλόμενη καρδιά» βαθιά στην κοιλιά γύρω από τον αφαλό.

Περισσότερα

Είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στη κοιλιά μου;

Και βέβαια όχι. Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής αναπτύσσονται με αργό ρυθμό μερικά χιλιοστά ανά έτος, υπό τη προϋπόθεση ότι έχετε συμμορφωθεί πλήρως με την ιατρική θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που σας έχουν συσταθεί, καθώς επίσης και με τα προγραμματισμένα ραντεβού στο γιατρό σας.

Περισσότερα

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Η τακτική άσκηση συνιστάται χωρίς σημαντικούς περιορισμούς. Αποφύγετε να σπρώχνετε, να τραβάτε ή να σηκώνετε οτιδήποτε άνω των 15-20 κιλών καθώς επίσης και τα αθλήματα όπου έρχεστε σε στενή επαφή / σύγκρουση με αντικείμενα ή άλλα άτομα.

Είναι η ενδαγγειακή αποκατάσταση κατάλληλη για όλους;

Όχι. Αν και η ενδαγγειακή αποκατάσταση προτιμάται ως τεχνική για την πλειοψηφία των ασθενών, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Η ενδαγγειακή αποκατάσταση σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική, βασίζεται στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ανευρύσματος.

Περισσότερα

Μπορεί το ανεύρυσμα να ξανα-αναπτυχθεί ενώ έχω υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;

Όταν ένα τμήμα της αορτής αποκατασταθεί χειρουργικά, το ανεύρυσμα έχει αφαιρεθεί και δεν μπορεί να αναπτυχθεί ξανά στην ίδια θέση. Σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί νέο ανευρυσμα μετά από πολλά χρόνια σέ ένα από τα υπόλοιπα τμήματα της αορτής (π.χ. στην θωρακική αορτή ή ακριβώς πάνω από τη θέση που έχει «ραφτεί» το μόσχευμα)..

Περισσότερα

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr