Συμβάλει το τρέξιμο στην απώλεια βάρους;

Οι δρομείς έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης παχυσαρκίας σε αντίθεση με αυτούς που δεν ασκούνται. Παρ’ όλο που η παχυσαρκία σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες και διατροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, το τρέξιμο φαίνεται να μετριάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην αύξηση βάρους.

Παρόλαυτά, το τρέξιμο δεν αποτελεί λύση γρήγορης απώλειας βάρους καθώς αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή. Το σώμα είναι ένα καταπληκτικό μηχάνημα σχεδιασμένο να δουλέυει με επάρκεια, που σημαίνει ότι αν κάνετε μια άσκηση κατ’ επανάληψη, θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη. Αυτό ισχύει και για τις προπονήσεις σας στο τρέξιμο.

Συμβάλει το τρέξιμο στην απώλεια βάρους;

 

Όχι μόνο θα σας είναι πιο εύκολες σε βάθος χρόνου (ακόμα και αν ιδρώνετε ή αισθάνεστε τα πόδια σας κουρασμένα), αλλά ο μεταβολισμός σας, κυριολεκτικά θα μάθει να αντιδρά με τέτοιο τρόπο που τελικά οι θερμίδες που θα καίτε κατά την άσκηση, θα είναι ολοένα και λιγότερες για το ίδιο επίπεδο άσκησης, εκτός αν αρχίσετε να αυξάνετε την απόσταση ή την ένταση που.

Γενικά, το τρέξιμο βοηθά στην καύση των θερμίδων αλλά με αργό ρυθμό. Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να τρέφεστε σωστά ακολουθώντας μια ισορροπημένη δίαιτα/διατροφή. Με την κατάλληλη λοιπόν διατροφή και τα σωστά γεύματα, θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος και να τρέχετε γρηγορότερα.

 

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr