Πότε πρέπει να χειρουργηθώ, μπορώ να το αναβάλλω;

Η καλύτερη προσέγγιση για την απόκτηση προσπέλασης για κάθαρση είναι να χειρουργηθείτε (φίστουλα, μόσχευμα ή περιτοναϊκός καθετήρας) αρκετά πριν την εκτιμώμενη έναρξη της κάθαρσης, ώστε να δώσετε χρόνο στην ωρίμανση μιας φίστουλας ή γενικότερα στην εξασφάλιση μιας ώριμης λειτουργικής προσπέλασης και να αποφυγετε την χρήση προσωρινών καθετήρων αιμοκάθαρσης

Η έγκαιρη έναρξη θα προλάβει τυχόν αποτυχίες και κατά συνέπεια τη δημιουργία εναλλακτικής προσπέλασης. Ιδανικά, η χειρουργική προσπέλαση θα πρέπει να δημιουργείται 6 μήνες με 1 χρόνο πριν την εκτιμώμενη έναρξη κάθαρσης. Αν ωστόσο ο χειρουργός σας κρίνει ότι δεν είστε κατάλληλος για φίστουλα και χρειάζεστε συνθετικό μόσχευμα η προσπέλαση θα πρέπει να γίνει 1-3 μήνες νωρίτερα. Η τοποθέτηση συνθετικού μοσχεύματος πολύ νωρίτερα εγείρει κινδύνους μόλυνσης και θρόμβωσης πριν ακόμα να έχετε  ξεκινήσει αιμοκάθαρση. Το ίδιο ισχύει και για τους καθετήρες περιτοναϊκής κάθαρσης.  Στη περίπτωση έναρξης κάθαρσης νωρίτερα από το προβλεπόμενο και πρρωτού να έχετε μια ώριμη προσπέλασης, θα χρειαστεί η τοποθέτηση προσωρινού καθετήρα εν αναμονή της μόνιμης προσπέλασης.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr