Πως συγκρίνεται το Sintrom με τα αντιπηκτικά νέας γενιάς

Παρ’ όλο που το Sintrom θεωρείται το πιο παραδοσιακό και καθιερωμένο αντιπηκτικό, σήμερα έχουμε τέσσερα νέα φάρμακα διαθέσιμα: απιξαμπάνη (Eliquis), δαβιγατράνη (Pradaxa), εδοξαβάνη (Savaysa), ριβαροξαβάνη (Xarelto).

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα νέα αυτά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά με το Sintrom, όμως δεν υπάρχουν αρκετές συγκριτικές μελέτες μεταξύ τους που να τα κατατάσσουν ως καλύτερο ή χειρότερο το ένα από το άλλο.

Πως συγκρίνεται το Sintrom με τα αντιπηκτικά νέας γενιάς

Οποιοδήποτε από αυτά τα τέσσερα χάπια και αν επιλέξετε, ο κίνδυνος αιμορραγίας θα συνεχίσει να υφίσταται, μικρότερος όμως σε σύγκριση με το Sintrom.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζονται συχνές εξετάσεις ελέγχου ΙNR προκειμένου να ρυθμιστεί η δoσολογία, δεν αλληλεπιδρούν με τη βιταμίνη Κ ώστε να απαιτούνται διατροφικοί περιορισμοί, αλλά ούτε και με άλλα φάρμακα.

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Sintrom είναι ότι σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας, υπάρχει αντίδοτο που αντιστρέφει άμεσα την δράση του στην πήξη του αίματος και μπορεί έτσι να περιοριστεί η αιμορραγία. Κάτι παρόμοιο δεν συναντάται σε κανένα από τα φάρμακα νέας γενιάς.

Οι νέες αυτές προσθήκες στην οικογένεια των αντιπηκτικών μπορεί να έχουν κάποια πλεονεκτήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα να αλλαξετε το Sintrom, ειδικά εαν ποτέ δεν είχατε προβλήματα και το έχετε καλά ρυθμισμένο.

Αν το Sintrom δεν σας προκαλεί προβλήματα (π.χ. αιμορραγίες), η διατροφή σας είναι ισορροπημένη και το INR σταθεροποιημένο, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αντικαταστήσετε.

Εκτός των άλλων το Sintrom είναι ασφαλές και για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή ασθενείς με μηχανική καρδιακή βαλβίδα.

20 Συμβουλές για τους Χρήστες Αντιπηκτικών

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr