Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θρομβολυτικής θεραπείας;

Σκοπός της θρομβόλυσης είναι η διάλυση του θρόμβου που επηρεάζει τα ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες κτλ). Επειδή οι «διαλύτες θρόμβων» θα κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα, ενδέχεται να διαλύσουν και άλλους μικρότερους, κρυφούς θρόμβους με αποτέλεσμα να επέλθει αιμορραγία.

Η αιμορραγία μπορεί να προκύψει από πληγές στο δέρμα εξαιτίας μιας παρακέντησης που έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να τοποθετηθεί μια ενδοφλέβια γραμμή, ή από οποιαδήποτε άλο σημείο πρόσφατου τραυματισμού. Αιφνίδια αιμορραγία μπορεί να εκδηλωθεί ως:
• Αιματουρία
• Ρινορραγία
• Αιματοχεσία
• Ξαφνική ή ασυνήθιστα έντονη κολπική αιμορραγία
• Εγκεφαλική αιμορραγία (εγκεφαλικό επεισόδιο)

Περίπου το 5% των ασθενών που υποβάλλονται σε θρομβόλυση θα εκδηλώσουν μείζονα αιμορραγία και περίπου το 1% εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάτι από τα παραπάνω η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί αμέσως. Ένας ακόμη πιθανός κίνδυνος είναι ο εμβολισμός (εμβολή). Καθώς ο θρόμβος μαλακώνει και διαλύεται, υπάρχει κίνδυνος τα μικρότερα αυτά κομμάτια να μετακινηθούν βαθύτερα σε κάποιο από τα ήδη προσβεβλημένα όργανα (π.χ. κάτω άκρα, πνεύμονες) προκαλώντας έτσι επιδείνωση των συμπτωμάτων.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr