Οι κάλτσες συμπίεσης είναι πολύ άβολες. Είναι απαραίτητο να τις φοράω ακόμη και αν παίρνω αντιπηκτικά;

Οι κάλτσες συμπίεσης δεν αποτελούν υποκατάστατο των αντιπηκτικών. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός στη θεραπεία της ενώ τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητες για τον περιορισμό του πρηξίματος που οφείλεται στην φλεβική θρόμβωση, «πιέζοντας» το φλεβικό αίμα έξω από το πόδι και πίσω στην καρδιά.

Οι περισσότερες κάλτσες φοριούνται κάτω από το γόνατο καθώς προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνες που είναι άνωθεν του γόνατος στο ύψος του μηρού.

Συνιστάται η συμπίεση να είναι 30-40mmHg και η χρήση τους να είναι καθημερινή, αν είναι εφικτό για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να προληφθεί το μεταθρομβωτικό σύνδρομο.

Η μη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα, μόνιμα και πιθανόν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, όπως το μόνιμο αίσθημα βάρους και πρήξιμο στο πόδι.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr