Αλάτι, Νάτριο και Νερό
Όπως ήδη γνωρίζετε η ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Οποιοδήποτε τρόφιμο είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει νερό (π.χ. οι σούπες, τα ζελέ και τα παγωτά). Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό, πολύ μάλιστα. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πεπόνια, τα σταφύλια, τα μήλα, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα μαρούλια και το σέλινο. Όλες οι παραπάνω τροφές αυξάνουν την πρόσληψη υγρών.
Τα υγρά που προσλαμβάνεται τελικά αθροίζονται στο σώμα σας (εφόσον τα νεφρά σας δεν μπορούν να τα αποβάλλουν) και μεταξύ των συνεδριών κάθαρσης, πιθανόν να έχετε οίδημα (πρήξιμο) και αύξηση σωματικού βάρους. Λόγω υπερφόρτωσης του αγγειακού σας συστήματος με επιπλέον υγρά, επηρεάζεται και η αρτηριακή σας πίεση με επιβάρυνση της καρδιάκής σας λειτουργίας. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η πρόσληψη υγρών είναι να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού που προκαλεί το αίσθημα δίψας. Επομένως αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων όπως τα τσιπς και τα μπισκότα και προσπαθήστε να τρώτε φρέσκιες φυσικές τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ένας άλλος τρόπος για τη ρύθμιση πρόσληψης υγρών είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα ποτήρια ή φλυτζάνια.