Κατανοώντας τη Xοληστερόλη

Η χοληστερόλη (γνωστή ως «χοληστερίνη») είναι μια κηρώδης ουσία, κρίσιμη για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Το σώμα χρειάζεται τη χοληστερόλη για να παράγει ορμόνες, εύπεπτα διαιτητικά λίπη, κυτταρικά τοιχώματα και άλλα σημαντικά συστατικά.

Το συκώτι παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται το σώμα μας, και την διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος. Η χοληστερόλη ομως βρίσκεται και σε μερικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι κληρονομούν γονίδια που πυροδοτούν υψηλότερη από το φυσιολογικό παραγωγή χοληστερόλης. Έτσι, είτε λόγω διατροφής, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω και των δυο, η χοληστερόλη μπορεί να είναι σημαντικα υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η υπερχοληστερολαιμία είναι αρκετά συχνή στις σημερινές δυτικού τύπου κοινωνίες.

Lipids in Circulation Small File

Η περίσσεια ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρωτιδική νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή καθώς και σε περιφερική αρτηριακή νόσο και ακρωτηριασμό, συνήθως σε συνδυασμό με κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη ή χρονια νεφρική ανεπάρκεια.

 

 

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα σε διάφορες μορφές, διακριτές από τα μόρια πρωτεϊνης που τις μεταφέρουν στο αίμα. Κάθε μορφή έχει διαφορετική λειτουργία και επίδραση στον οργανισμό μας που μπορεί να είναι και θετική. Γι’ αυτό και οι γιατροί μιλούν για την καλή, την κακή και την ολική χοληστερόλη.

Οι δυο πιο σημαντικοί τύποι χοληστερόλης είναι:

·        LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη) χοληστερόλη. Η LDL είναι μια από τις πιο σημαντικές λιποπρωτεϊνες (HDL είναι η άλλη). Η LDL αναφέρεται συνήθως ως η «κακή» χοληστερίνη επειδή προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών. Πρόκειται για τον τύπο εκείνο που οξειδώνεται και καταστρέφει την εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών, θέτοντας τις βάσεις για την αθηροσκλήρωση.

·        HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη) χοληστερόλη. Σε αντίθεση με την LDL, η HDL δεσμεύει τη χοληστερόλη απομακρύνοντάς την από τα τοιχώματα των αρτηριών. Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται ακόμη και να απομακρύνει την επιπλέον χοληστερόλη που έχει προσκολληθεί στο τοίχωμα, συρρικνώνοντας την αθηρωματική πλάκα. Η ΗDL διατηρεί τη χοληστερόλη «διαλυμμένη» (δεν την αφήνει να προσκολληθεί στα αρτηριακά τοιχώματα) μεταφέροντάς την στο σώμα, γι’ αυτό θεωρείται η «καλή» χοληστερίνη. Τα υγιή επίπεδα της HDL χοληστερόλης μπορεί να μας προστατέψουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η LDL και HDL χοληστερόλη, μαζί με το 1/5 του επιπέδου τριγλυκεριδίων (βλέπε σχετική ενότητα "Τριγλυκερίδια"), συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε «ολική χοληστερόλη». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας έτσι ώστε να μπορέσει ο γιατρός να σας κατευθύνει και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr