Κατακράτηση υγρών

Η ισοροπία υγρών / ηλεκτρολυτών και αλάτων στο σώμα μας είναι συνήθως καλά ρυθμισμένη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν σημαντικές ποσότητες αλατιού στη διατροφή τους, χωρίς να ανησυχούν για την αύξηση, τη μείωση ή την κατακράτησή του. Η πρόσληψη άλατος καθορίζεται από τις διαιτητικές μας συνήθειες και η απομάκρυνσή του από το σώμα επιτυγχάνεται μέσω των νεφρών. Τα νεφρά έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την ποσότητα αλάτων στο σώμα ρυθμίζοντας την ποσότητα που αποβάλλεται κατά την ούρηση. Η ποσότητα των αλάτων που αποβάλλεται μέσω των νεφρών ρυθμίζεται από ορμονικούς και φυσικούς παράγοντες που καθορίζουν το αν είναι απαραίτητη η διατήρηση ή η αποβολή του.

Εάν η κυκλοφορία του αίματος προς τα νεφρά μειώθεί εξαιτίας μιας υποκείμενης πάθησης όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, τα νεφρά αντιδρούν με την κατακράτηση άλατος και υγρών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά αντιλαμβάνονται την μειωμένη ροή αίματος ως έλλεψη όγκου υγρών και προσπαθούν να την αντισταθμίσουν. Σε άλλες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να πάσχει από νεφρική νόσο που βλάπτει τη λειτουργία των νεφρών και την ικανότητά τους να απομακρύνουν το αλάτι κατά την ούρηση. Και στις δυο περιπτώσεις, η επιπλέον περιττή ποσότητα αλατιού, συνοδευεται από κατακράτηση υγρών το οποίο στη συνέχεια διαχέεται σε όλους τους  ιστούς του σώματος και εξωτερικά εμφανίζεται ως οίδημα (πρήξιμο απο υγρα).

Οι άνθρωποι με οιδήματα ως αποτέλεσμα διαταραχών της αποβολής αλάτων χρειάζεται να ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ενδεχομένως λήψη διουρητκών φαρμάκων. Τα διουρητικά αναστέλλουν την επαναρρόφηση και κατακράτηση αλάτων στα νεφρά, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα υγρών που αποβάλλονται κατά την ούρηση.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr