Θεραπεία Φλεβικής Ανεπάρκειας

Η ελαφριάς μορφής φλεβική ανεπάρκεια (ήπια συμπτώματα και ελάχιστα ευρήματα στο υπερηχογράφημα φλεβών) δεν απαιτεί κατά ανάγκη κάποιο είδος επεμβατικής θεραπείας, αλλά απλά συντηρητική αντιμετώπιση.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες στα αρχικά στάδια μπορεί να αποτελούν αισθητικό πρόβλημα και είναι απόλυτα λογικό να αναζητηθεί θεραπεία για αισθητικούς και μόνο λόγους, ειδικά αν οι κίνδυνοι από τις προσφερόμενες θεραπείες είναι ελάχιστοι.

Οι βαριές περιπτώσεις κιρσών, κυρίως εκείνες που περιλαμβάνουν έλκη στα πόδια, απαιτούν θεραπεία.

Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται συχνά με την εξάλειψη των «κακών» φλεβών, αναγκάζοντας το αίμα να κυκλοφορεί μέσω των υγιών φλεβών. Για την εξάλειψη του προβλήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι. Πολλές διαφημίσεις παρουσιάζουν τη θεραπεία της φλεβικής νόσου ως "μοναδική", "μόνιμη", "ανώδυνη" ή "απόλυτα ασφαλής", γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση σχετικά με την καλύτερη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να αφορά αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή, σκληροθεραπεία, laser ή ραδιοσυχνότητες και χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή). Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν θέση στην σύγχρονη ιατρική και ο Αγγειοχειρουργός θα σας καθοδηγήσει στην καλύτερη επιλογή.

Συντηρητική αντιμετώπιση Φλεβικής Ανεπάρκειας

Τα συμπτώματα ενδέχεται να ελαττωθούν και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, κάλτσες συμπίεσης και περιστασιακά λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν έχετε ήπιο ή μέτριο φλεβίτη, η ανύψωση των ποδιών θα βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και θα ανακουφίσει από περαιτέρω συμπτώματα.
Προσπαθήστε να έχετε τα πόδια σας υψωμένα πάνω από το επίπεδο της καρδιάς 3-4 φορές την ημέρα για 15 λεπτά τη φορά. Μπορείτε επίσης να κοιμάστε το βράδυ έχοντας ένα μαξιλάρι κάτω από πόδια σας και όταν κάθεστε να τα βάζετε πάνω σε ένα σκαμνί. Αν χρειαστεί να καθίσετε ή να σταθείτε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, το συχνό λύγισμα των ποδιών, θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος.

Η άσκηση θα βοηθήσει επίσης στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Το περπάτημα ή το τρέξιμο κάνει τη κνήμη και τους μύες των μηρών σας να συσπώνται, λειτουργώντας σαν αντλία που προωθεί το αίμα προς τα πάνω.

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς πιέζουν το φλεβικό αίμα έξω από το πόδι πίσω στην καρδιά. Συνήθως αρκούν αυτές που φοριούνται κάτω από το γόνατο καθώς δεν υπάρχει επιπλέον όφελος με τις ψηλότερες κάλτσες. Είναι σφιχτές στον αστράγαλο και χαλαρώνουν καθώς ανεβαίνουν προκαλώντας μια ήπια εξωτερική συμπίεση στις φλέβες των ποδιών.

Θεραπεία Φλεβικής Ανεπάρκειας με κάλτσες συμπίεσης

Συνιστάται η συμπίεση αυτή να είναι 20-30mmHg και η χρήση τους να είναι καθημερινή. Ιδανικά θα πρέπει να φοριούνται νωρίς το πρωί που ξυπνάτε, όταν το πρήξιμο είναι ελάχιστο, και να αφαιρούνται πριν τον βραδυνό ύπνο. Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στην πρόληψη επεμβατικής θεραπείας, την επούλωση των πληγών (ελκών) του δέρματος και την πρόληψη νέων.

Δυστυχώς, καμία φαρμακευτική αγωγή δεν εξαφανίζει τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα (φλεβοτονικά) και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, βελτιώνοντας τη συσταλτικότητα του φλεβικού τοιχώματος. Η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των Αγγειοχειρουργών, αλλά ενδέχεται να έχουν αποτέλεσμα σε κάποιους ασθενείς. Συζητήστε το με το γιατρό σας.

Σκληροθεραπεία (σκληρυντικές ενέσεις)

Για κιρσούς και ευρυαγγείες, η σκληροθεραπεία είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία και αρκετές φορές έπονται της ενδοφλεβική (ενδοαυλικής) θεραπείας laser / ραδιοσυχνοτήτων ή της χειρουργικής επέμβασης.

Είναι λάθος να ξεκινήσετε σκληροθεραπεία για ευρυαγγείες πριν από το έλεγχο υποκείμενης φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα. Πολλές ευρυαγγείες και κάποιοι κιρσοί θα εξαληφθούν, αν αφαιρεθούν οι βαθύτερες και μεγαλύτερες φλέβες που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες. Τα υπολείμματα αυτών μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σκληροθεραπεία.

σκληροθεραπεία για ευρυαγγείες

Η σκληροθεραπεία, περιλαμβάνει ένεση με μια μικροσκοπική βελόνα και ένα χημικό υγρό διάλυμα που εγχύεται στις ευρυαγγείες και τις αναγκάζει να σκληρύνουν. Οι φλέβες που παρακεντήθηκαν σε διάστημα 6-8 εβδομάδων θαπεράσουν απο ένα στάδιο φλεγμονής (έντονο κόκκινο χρώμα) και προοδευτικής συρρίκνωσης και τελικά θα μετατραπούν σε ουλώδη ιστό που θα απορροφηθεί από το σώμα. Για μεγαλύτερους κιρσούς το χημικό αυτό διάλυμα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό αν χρησιμοποιηθεί ως αφρός (αντί του υγρού). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σκληροθεραπεία αφρού, εφαρμόζεται στις βαθύτερες φλέβες και απαιτείται υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Οι δυο αυτοί μέθοδοι είναι ανώδυνες και η διαδικασία διαρκεί 20-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της υπό θεραπείας περιοχής. Στη συνέχεια, το πόδι θα περιδεθεί με σφιχτούς ελαστικούς επιδέσμους ή κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης για 48 συνεχείς ώρες και κατόπιν καθημερινά για 1-2 εβδομάδες (δεν είναι απαραίτητη η χρήση κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης). Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον Αγγειοχειρουργό για να σας επανεξετάσει και να συνεχίσει την σκληροθεραπεία όπου απαιτείται. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες από συνεδρίες. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε, ότι η σκληροθεραπεία σε πραγματικά μεγάλους κιρσούς, ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονη ερυθρότητα και ευαισθησία και σκληρία στην περιοχή που έγινε η ένεση και μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες για να υποχωρήσει. Σ'αυτές τις περιπτώσεις ίσως να είναι προτιμότερες οι mini φλεβεκτομές.

Η σκληροθεραπεία, όπως όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις, έχουν σπάνια (<1%) ορισμένους κινδύνους που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί: αποχρωματισμός και νέκρωση του δέρματος που συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, αλλεργική αντίδραση και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (εξαιρετικά σπάνια).

Δερματικό laser και Φλεβική Ανεπάρκεια

Το δερματικό laser, μπορεί να ενισχύσει αλλά όχι να αντικαταστήσει την αποτελεσματικότητα της σκληροθεραπείας, ιδιαίτερα όταν ο στόχος είναι οι βαθύτερες και μεγαλύτερες φλέβες. Το δερματικό laser, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που έχουν μικροσκοπικές ευρυαγγείες, που είχαν παρενέργειες από τη σκληροθεραπεία ή που φοβούνται τις ενέσεις. Το δερματικό laser χρησιμοποιείται συχνότερα για τις ευρυαγγείες του προσώπου.
Όπως και στην σκληροθεραπεία θα χρειαστεί κατόπιν ελαστική περίδεση του ποδιού (ή κάλτσες) και επαναληπτικές συνεδρίες. Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι ελάχιστοι: αποχρωματισμός του δέρματος και μικρού βαθμού εγκαύματα.

Ενδοαυλική θεραπεία με laser ή ραδιοσυχνότητες

Η ενδοαυλικήενδοφλεβική) θεραπεία με laser ή ραδιοσυχνότητες στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή χειρουργική (σαφηνεκτομή). Χρησιμοποιείται κυρίως για την μείζονα ή ελάσσονα φλέβα ή οποιαδήποτε άλλη επιφανειακή φλέβα που ανεπαρκεί. Τόσο η θεραπεία με laser όσο και με ραδιοσυχνότητες είναι ουσιαστικά παρόμοιες τόσο σαν επεμβάσεις, όσο και στα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο σύνολό τους και με ελάχιστες επιπλοκές. Δεν απαιτούνται τομές και μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο του ιατρείου. Η ενδαυλική θεραπεία με laser δε θα πρέπει να συγχέεται με το δερματικό laser που χρησιμοποιείται για τις ευρυαγγείες. Το ενδαυλικό laser χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες φλέβες (π.χ. μείζων σαφηνής) που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες.
Υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, εντοπίζεται η φλέβα που νοσεί και εισάγεται σε αυτήν ένας καθετήρας με παρακέντηση που προωθείται σε όλο το μήκος της φλέβας. Ακολουθεί τοπική αναισθησία σε όλο το μήκος της φλέβας που θα «καυτηριαστεί» από το laser ή τις ραδιοσυχνότητες. Στη συνέχεια ενεργοποιείται το laser ή ραδιοσυχνότητες που θερμαίνουν (καυτηριάζουν) τη φλέβα από το εσωτερικό της. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με περίδεση του ποδιού ή χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για 48 συνεχείς ώρες και κατόπιν καθημερινά για 2 εβδομάδες (δεν είναι απαραίτητη η χρήση κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης). Άμεσα είστε σε θέση να περπατήσετε και να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

ενδοφλεβική θεραπεία
Η
καυτηριασμένη φλέβα, σταδιακά θα θρομβωθεί, θα σκληρύνει, θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί. Το αίμα θα συνεχίσει φυσικά να κυκλοφορεί μέσω των άλλων υγιών φλεβών του ποδιού. Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον Αγγειοχειρουργό για να σας επανεξετάσει και να συνεχίσει με σκληροθεραπεία των εναπομείναντων κιρσών ή ευρυαγγειών εφόσον απαιτείται.
Η ενδοαυλικές θεραπείες, έχουν σπάνια (περίπου 1%) ορισμένους κινδύνους που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί: αποχρωματισμός και νέκρωση του δέρματος που συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Μάθετε περισσότερα για την ενδοαυλική θεραπεία

Κλασική Χειρουργική - Σαφηνεκτομή

Η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών (σαφηνεκτομή), αποτελεί από το 1950 την παραδοσιακή μέθοδο θεραπείας που όμως στην σύγχρονη πρακτική έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενδαυλικές θεραπείες με laser ή ραδιοσυχνότητες. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη (π.χ. έντονα διογκωμένοι κιρσοί).

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται στο χώρο του χειρουργείου με ήπια αναισθησία, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Η παθολογική φλέβα εκριζώνεται περνώντας ένα ευέλικτο πλαστικό καλώδιο από την μιά ως την άλλη άκρη της, διαμέσω δυο μικρών τομών στη γάμπα και στον μηρό (βουβωνική χώρα). Το καλώδιο δένεται πάνω στη φλέβα και τραβιέται έξω από την τομή της γάμπας «ξεριζώνοντας» τη φλέβα. Οι μικρότερες παράπλευρες φλέβες συμπαρασύρονται με την εκρίζωση της κύριας φλέβας ή αφαιρούνται μέσω μικρών τομών (φλεβεκτομές), οι οποίες είναι τόσο μικρές που απαιτούνται ελάχιστα ή καθόλου ράμματα. Στο τέλος της επέμβασης το πόδι περιδένεται σφιχτά με επιδέσμους και θα είστε υπό παρακολούθηση για λίγες ώρες επιστρέφοντας στο σπίτι την επόμενη αν όχι την ίδια μέρα, όντας σε θέση να συνεχίσετε άμεσα τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο πόνος που ίσως να νοιώσετε είναι ήπιος και διαρκεί λίγες μέρες. Μετά από 2-3 μέρες οι επίδεσμοι θα αντικατασταθούν με κάλτσα συμπίεσης, οι αναμενόμενες μελανιές και κάποια επιφανειακά αιματώματα θα υποχωρήσουν σύντομα. Η κυκλοφορία του αίματος φυσικά αναδιανέμεται μετά την εκρίζωση μιας κύριας φλέβας μέσω των άλλων υγιών φλεβών του ποδιού. Ύστερα από 2 εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφτείτε και πάλι τον Αγγειοχειρουργό για επανεξέταση και στην περίπτωση που υπάρχουν υπολείμματα ευρυαγγειών θα ακολουθήσουν σκληροθεραπείες, ανάλογα με την έκτασή και βαρύτητά τους.

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και η σαφηνεκτομή έχει κάποιες σπάνιες (περίπου 1%) επιπλοκές όπως νευρική βλάβη, που εκδηλώνεται με μούδιασμα στο πόδι, η αιμορραγία και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Mini φλεβεκτομές

Η mini φλεβεκτομή, γνωστή και ως «τοπική εκρίζωση κιρσών» συνιστάται όταν το μέγεθος των κιρσών είναι υπερβολικά μεγάλο και όταν τα δερματικά χαρακτηριστικά του ασθενή καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπισή τους με τη μέθοδο της σκληροθεραπείας ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αισθητικά αποτελέσματα. Οι mini φλεβεκτομές μπορούν να εφαρμοστούν αυτονομα ή σε συνδυασμό με την σαφηνεκτομή ή με την όποια ενδοαυλική θεραπεία, απομακρύνοντας τα όποια υπολείμματα κιρσών. Τελικά μπορούν να αποφευχθούν η έστω να μειωθούν οι συνεδρίες σκληροθεραπείας. Κύριο πλεονέκτημα των φλεβεκτομών έναντι της σκληροθεραπέιας είναι η άμεση ριζική αφαίρεση των κιρσών, χωρίς την ανάγκη πολλαπλών συνεδριών.

Η mini φλεβεκτομή είναι μια χειρουργική τεχνική που εκτελείται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία (εκτός αν πραγματοποιείται σε συνδυασμό με σαφηνεκτομή στο χειρουργείο). Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των κιρσών μέσω μικρώ τομών, δεν απαιτούνται ράμματα και δεν αφήνουν καθόλου ουλές. Ο ασθενής που επιλέγει την mini φλεβεκτομή φεύγει από το ιατρείο περπατώντας κανονικά (με ελσατική κάλτσα ή επιδέσμους) και επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr