Θεραπεία Λεμφοιδήματος Καρκίνου του Μαστού

Στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός του πρηξίματος και των επιπλέον προβλημάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με το λεμφοίδημα.

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος περιλαμβάνει τις παρακάτω επιλογές:

Ελαστική συμπίεση

Lymphedema SleeveΗ ελαστική συμπίεση μπορεί να είναι ένα ειδικό γάντι/μανίκι που ασκεί ελεγχόμενη διαβαθμισμενη πίεση σε διάφορα σημεία του άνω άκρου και βοηθάει τη λεμφική κυκλοφορία αδειάζοντάς το άνω άκρο από τα περιττά κατακρατούμενα υγρά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ειδική παραγγελία γαντιού ώστε να έχουν σωστή εφαρμογή. Η ελαστική περίδεση είναι μια εναλλακτική παρόμοια λύση.

Φορώντας ένα τέτοιο γάντι κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να περιοριστεί σημαντικά το πρήξιμο. Είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών καθώς το λεμφοίδημα μπορεί να επιδεινωθεί σε μεγάλα υψόμετρα.

Άσκηση

Τόσο η ήπια άσκηση όσο και η αεροβική βοηθούν τα λεμφαγγεία να απομακρύνουν τα λεμφικά κατακρατούμενα υγρά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.

Οι ασθενείς με λεμφοίδημα θα πρέπει να φορούν ένα καλά εφαρμοσμένο γάντι/μανίκι διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια ασκήσεων που περιλαμβάνουν το προσβεβλημένο χέρι. Εάν δεν υπάρχει λεμφοίδημα το γάντι δεν χρειάζεται.

Μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο του  μαστού δείχνουν ότι οι ασκήσεις του άνω μέρους του σώματος είναι ασφαλείς για γυναίκες που έχουν από λεμφοίδημα ή αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν. Η προοδευτικά αυξανόμενη (όχι απότομη) άρση βάρους, μπορεί ακόμα και να αποτρέψει την επιδείνωση του λεμφοιδηματος. Η άσκηση θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά επίπεδα έντασης, να αυξηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και να επιβλέπεται πάντα από ειδικό θεραπευτή λεμφοιδήματος. Εάν η άσκηση διακόπτεται για μια εβδομάδα ή περισσότερο, θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από χαμηλά επίπεδο έντασης και να αυξηθεί σταδιακά.

Πριν από την έναρξη άσκησης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Φροντίδα των χεριών

Η επιμελής φροντίδα του δέρματος και των νυχιών βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων:

Hand Wash

 • Έχετε τα χέρια σας πάντα καθαρά
 • Χρησιμοποιήστε κρέμα ή λοσιόν για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο
 • Αντιμετωπίστε τα μικρά κοψίματα ή τις εκδορές στο δέρμα με αντιμικροβιακές αλοιφές
 • Αποφύγετε τα τρυπήματα με βελόνες (ζητείστε να σας πάρουν αίμα από το άλλο χέρι)
 • Χρησιμοποιήστε δακτυλήθρα όταν ράβετε
 • Χρησιμοποιήστε γάντια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή της κηπουρικής
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και κλειστά παπούτσια όταν βρίσκεστε έξω
 • Να κόβετε ίσια τα νύχια σας.
 • Φοράτε χρυσαφικά και ρολόγια, αρκεί να μην είναι σφιχτά στον καρπό ή στα δάκτυλά σας
 • Αποφύγετε την μέτρηση της πίεσης στο πάσχον άκρο
 • Κρατάτε το χέρι σας, όποτε είναι δυνατόν ψηλά. Όταν ξαπλώνετε βάλτε το πάνω σε μαξιλάρι

Συσκευή συμπίεσης

Compression Arm Device Οι συσκευές συμπίεσης είναι αντλίες προσαρμοσμένες σε ένα μανίκι που τυλίγεται γύρω από το χέρι και εφαρμόζει εναλλαγές πίεσης και αποσυμπίεσης. Το μανίκι φουσκώνει και ξεφουσκώνει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτή η διαλείπουσα συμπίεση κινητοποιεί την λεμφική κυκλοφορία και αδειάζει το άνω άκρο από τα κατακρατούμενα υγρά. Η χρήση των συσκευών αυτών θα πρέπει να εποπτεύεται από εκπαιδευμένο επαγγελματία καθώς η υπερβολική πίεση μπορεί να έχει βλαπτική δράση.

Η συσκευή χρησιμοποιείται συνήθως το βράδυ. Αν ο ιατρός σας πιστεύει ότι χρειάζεστε αυτή τη θεραπεία, καλό είναι να τη δοκιμάσετε πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε

Θεραπεία μασάζ

Η θεραπεία με μασάζ (χειροπρακτική θεραπεία) θα πρέπει να παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση λεμφοιδήματος θεραπευτή. Σε αυτού του είδους μασάζ, το πάσχων άκρο τρίβεται και μαλάσσεται με προσοχή. Το μασάζ βοηθάει στην απομάκρυνση της λέμφου από την πρησμένη περιοχή μέσω των λεμφαγγείων. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τη θεραπεία και να την συνεχίσουν στο σπίτι.

Η θεραπεία μασάζ δεν θα πρέπει να εκτελείται όταν:

 • Υπάρχουν ανοιχτές πληγές
 • Φλεβική θρόμβωση
 • Ευαίσθητο δέρμα, ειδικά μετά από ακτινοθεραπεία

Απώλεια βάρους

Σε υπέρβαρους ασθενείς που το λεμφοίδημα σχετίζεται με καρκίνο του μαστού, η απώλεια βάρους μπορεί να το βελτιώσει.

Συνδυαστική θεραπεία

Η συνδυαστική φυσικοθεραπεία είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μασάζ, περίδεση, ασκήσεις και φροντίδα του δέρματος επιβλεπόμενα από εξειδικευμένο θεραπευτή. Κατά την έναρξη του προγράμματος, ο θεραπευτής συστήνει πολλές συνεδρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος. Στη συνέχεια, ο ασθενής συνεχίζει το πρόγραμμα στο σπίτι του. Η συνδυαστική αυτή θεραπεία ονομάζεται και σύνθετη θεραπεία αποσυμφόρησης.

Θεραπείες Laser

Μερικοί γιατροί λεφοιδήματος θεωρούν ότι η θεραπεία με laser μπορει να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον χρήσιμο μέσο ενός ευρύτερου θεραπευτικού πλάνου, ιδιαίτερα όταν υπάρχει πολύ σκληρός και παχύς ουλώδης ιστός κάτω από το δέρμα (γνωστό και ως ίνωση). Απαιτούνται ακόμα περισσότερες έρευνες για να υπάρξουν σαφείς οδηγίες πάνω στην καλύτερη χρήση της θεραπείας με laser.

Φαρμακευτική αγωγή

Το λεμφοίδημα συνήθως δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων. Άλλοι τύποι φαρμάκων όπως είναι τα διουρητικά ή τα αντιπηκτικά, συνήθως συμβάλλουν στην επιδείνωση του λεμφοιδήματος. Τα διουρητικά μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά γενικά δεν συνιστούνται. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Το λεμφοίδημα σπάνια αντιμετωπίζεται χειρουργικά

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr