Άσκηση
Τόσο η ήπια άσκηση όσο και η αεροβική βοηθούν τα λεμφαγγεία να απομακρύνουν τα λεμφικά κατακρατούμενα υγρά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.
Οι ασθενείς με λεμφοίδημα θα πρέπει να φορούν ένα καλά εφαρμοσμένο γάντι/μανίκι διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια ασκήσεων που περιλαμβάνουν το προσβεβλημένο χέρι. Εάν δεν υπάρχει λεμφοίδημα το γάντι δεν χρειάζεται.
Μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού δείχνουν ότι οι ασκήσεις του άνω μέρους του σώματος είναι ασφαλείς για γυναίκες που έχουν από λεμφοίδημα ή αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν. Η προοδευτικά αυξανόμενη (όχι απότομη) άρση βάρους, μπορεί ακόμα και να αποτρέψει την επιδείνωση του λεμφοιδηματος. Η άσκηση θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά επίπεδα έντασης, να αυξηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και να επιβλέπεται πάντα από ειδικό θεραπευτή λεμφοιδήματος. Εάν η άσκηση διακόπτεται για μια εβδομάδα ή περισσότερο, θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από χαμηλά επίπεδο έντασης και να αυξηθεί σταδιακά.
Πριν από την έναρξη άσκησης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.