Θεραπεία Λεμφοιδήματος Κάτω Άκρων

Στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος και ο  περιορισμός του πρηξίματος και των επιπλέον προβλημάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με το λεμφοίδημα.

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος περιλαμβάνει τις παρακάτω επιλογές:

Ελαστική συμπίεση ή περίδεση

Οι ελαστικες κάλτσες ασκούν ελεγχόμενη διαβαθμισμενη πίεση σε διάφορα σημεία του κάτω άκρου και βοηθούν τη λεμφική κυκλοφορία παροχετεύοντας τα περιττά κατακρατούμενα υγρά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ειδική παραγγελία κάλτσας ώστε να έχουν σωστή εφαρμογή. Η ελαστική περίδεση είναι μια εναλλακτική παρόμοια λύση.

Φορώντας κάλτσες κατά τη διάρκεια άσκησης μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά το πρήξιμο.

Lymphedema Wrapping Small

Άσκηση

Τόσο η ήπια άσκηση όσο και η αεροβική βοηθούν τα λεμφαγγεία να απομακρύνουν τα λεμφικά κατακρατούμενα υγρά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο. Οι ασκήσεις δεν θα πρέπει να είναι έντονες ή κουραστικές αλλά να επικεντρώνονται σε μια ήπια σύσπαση των μυών του ποδιού. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τις κατάλληλες ασκήσεις.

Φροντίδα των ποδιών

Η επιμελής φροντίδα των ποδιών βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων:

 • Έχετε τα πόδια σας πάντα καθαρά
 • Χρησιμοποιήστε κρέμα ή λοσιόν για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο
 • Αντιμετωπίστε τα μικρά κοψίματα ή τις εκδορές στο δέρμα με αντιμικροβιακές αλοιφές
 • Αποφύγετε τα τρυπήματα με βελόνες στο προσβεβλημένο άκρο (ζητήστε να σας πάρουν αίμα από το άλλο χέρι)
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και κλειστά παπούτσια όταν βρίσκεστε έξω
 • Να κόβετε τα νύχια των ποδιών σας ίσια
 • Κρατάτε το πόδι με λεμφοίδημα ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν ξαπλώνετε βάλτε το πάνω σε μαξιλάρι
 • Μην σταυρώνετε τα πόδια όταν κάθεστε
 • Όταν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, να αλλάζετε στάση κάθε 30 λεπτά

Συσκευή συμπίεσης

4 chamber pneumatic compression device

Οι συσκευές συμπίεσης είναι αντλίες προσαρμοσμένες σε ένα ειδικό ύφασμα που τυλίγεται γύρω από το πόδι και εφαρμόζει εναλλαγές πίεσης και αποσυμπίεσης. Η συσκευή φουσκώνει και ξεφουσκώνει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτή η διαλείπουσα συμπίεση κινητοποιεί την λεμφική κυκλοφορία και αδειάζει το κάτω άκρο από τα κατακρατούμενα υγρά. Η χρήση των συσκευών αυτών θα πρέπει να εποπτεύεται από εκπαιδευμένο επαγγελματία καθώς η υπερβολική πίεση μπορεί να έχει βλαπτική δράση.

Η συσκευή χρησιμοποιείται συνήθως το βράδυ. Αν ο ιατρός σας πιστεύει ότι χρειάζεστε αυτή τη θεραπεία, καλό είναι να τη δοκιμάσετε πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε

Θεραπεία μασάζ

Η θεραπεία με μασάζ (χειροπρακτική θεραπεία) θα πρέπει να παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση λεμφοιδήματος θεραπευτή. Σε αυτού του είδους μασάζ, το πάσχων άκρο τρίβεται και μαλάσσεται με προσοχή. Το μασάζ βοηθάει στην απομάκρυνση της λέμφου από την πρησμένη περιοχή μέσω των λεμφαγγείων. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τη θεραπεία και να την συνεχίσουν στο σπίτι.

Lymphedema Massage 2 Small

Η θεραπεία μασάζ δεν θα πρέπει να εκτελείται όταν:

 • Υπάρχουν ανοιχτές πληγές
 • Φλεβική θρόμβωση
 • Ευαίσθητο δέρμα, ειδικά μετά από ακτινοθεραπεία

Απώλεια βάρους

Σε υπέρβαρους ασθενείς με το λεμφοίδημα η απώλεια βάρους μπορεί να το βελτιώσει σημαντικά το πρήξιμο των ποδιών.

Συνδυαστική θεραπεία

Η συνδυαστική φυσικοθεραπεία είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μασάζ, περίδεση, ασκήσεις και φροντίδα του δέρματος επιβλεπόμενα από εξειδικευμένο θεραπευτή. Κατά την έναρξη του προγράμματος, ο θεραπευτής συστήνει πολλές συνεδρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος. Στη συνέχεια, ο ασθενής συνεχίζει το πρόγραμμα στο σπίτι του. Η συνδυαστική αυτή θεραπεία ονομάζεται και σύνθετη θεραπεία αποσυμφόρησης.

Φαρμακευτική αγωγή

Το λεμφοίδημα συνήθως δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων. Άλλοι τύποι φαρμάκων όπως είναι τα διουρητικά ή τα αντιπηκτικά, συνήθως συμβάλλουν στην επιδείνωση του λεμφοιδήματος. Τα διουρητικά μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά γενικά δεν συνιστούνται. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Το λεμφοίδημα σπάνια αντιμετωπίζεται χειρουργικά

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr