Είναι το τρέξιμο επιβλαβές για τις αρθρώσεις μου;

Η ιδέα ότι το τρέξιμο είναι επιβλαβές για τα γόνατα προκαλώντας αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα σε βάθος χρόνου, είναι ένας δημοφιλής μύθος που επικρατεί κυρίως στα γυμναστήρια. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για να συμβούν αυτά είναι η κληρονομικότητα και η ηλικία και όχι το τρέξιμο.

Πράγματι το τρέξιμο καθώς και οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού του γόνατος και ένας τραυματισμός με τη σειρά του είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου αρθρίτιδας. Από την άλλη όμως, το τρέξιμο συμβάλει στη μείωση του σωματικού βάρους και προάγει την πάχυνση του αρθρικού χόνδρου, λειτουργώντας προστατευτικα κατά της αρθρίτιδας.

Είναι το τρέξιμο επιβλαβές για τις αρθρώσεις μου;

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα φαίνεται να ισοσκελίζουν ή και να ξεπερνούν την τάση προς αρθριτιδα και τελικά να οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσής της. Τα ως τώρα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι το τρέξιμο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε αγώνες μαραθωνίου και ότι στην πραγματικότητα τα άτομα που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση αρθρίτιδας ή ανάγκη αντικατάστασης ισχίου.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι προκειμένου να προστατέψετε τις αρθρώσεις σας και να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη του τρεξίματος, με τον πιο δημοφιλή να είναι η προπόνηση ενδυνάμωσης του κορμού 2-3 φορές την εβδομάδα. Το τρέξιμο αποτελεί υψηλού επιπέδου σωματική δραστηριότητα, γι’ αυτό η πλάτη, οι κοιλιακοί και τα πόδια σας θα πρέπει να είναι αρκετά γυμνασμένα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθουν στις απαιτήσεις έντονου τρεξίματος. Η ενδυνάμωση του σώματος είναι απαραίτητη για όλους, ακόμα περισσότερο όμως για τους δρομείς. Όσο πιο δυνατοί είναι οι μύες σας, τόσο λιγότερο αντίκτυπο έχει το τρέξιμο στις αρθρώσεις σας ενώ παράλληλα, ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι χαμηλότερος. Με άλλα λόγια, η ενδυνάμωση του σώματος θα αυξήσει τη συνολική σας απόδοση στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr