Διάγνωση Ανευρύσματος Θωρακικής Αορτής

Το Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για άλλους λόγους. Ακόμα και σε μια ακτινογραφία θώρακος, ο γιατρός σας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διαπιστώσει την παρουσία ανευρύσματος θωρακικής αορτής.

Στη περίπτωση αυτή, θα σας πάρει ιατρικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ύστερα θα υποβληθείτε σε περαιτέρω απεικονιστικούς ελέγχους ώστε να εντοπιστεί το ανεύρυσμα και να εκτιμηθεί η διάμετρός του.

Αξονική Τομογραφία - Αγγειογραφία (CTA):

Είναι η πλέον ακριβής εξέταση για τη διάγνωση ενός Ανευρύσματος Θωρακικής Αορτής με αντίτιμο όμως την χρήση ακτινοβολίας και ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (ιωδιούχο σκιαστικό) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.

axoniki tomografia

Ο Αγγειοχειρουργός θα σας προτείνει την αξονική τομογραφία ώστε συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ανατομία του ανευρύσματος και την σχέση του με τη καρδιά, τον εγκέφαλο και τις αρτηρίες του χεριού.

Αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης του ανευρύσματος.

Μαγνητική Τομογραφία - Αγγειογραφία (MRA):

Έχει παρόμοια διαγνωστική ακρίβεια με την αξονική τομογραφία, δεν απαιτείται η χρήση ακτινοβολίας και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικου (γαδολίνιο), είναι λιγότερο επιβλαβές για τα νεφρά.

Μαγνητική Τομογραφία

Τα μειονεκτήματα αυτής της εξέτασης έγκεινται στο ότι είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και αντενδείκνυται σε κλειστοφοβικούς ασθενείς ή ασθενείς με μεταλλικές προθέσεις ή μοσχεύματα.

Ηχοκαρδιογράφημα (υπέρηχος καρδιάς):

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα για να συλλάβει τις εικόνες της καρδιάς και της ανιούσης αορτής σε πραγματικό χρόνο.

Ουσιαστικά δείχνει το ποσό καλά λειτουργεί η καρδιά του ασθενή. Τα ανευρύσματα της ανιούσης θωρακικής αορτής μπορούν να εντοπιστούν μέσω ενός υπερηχογραφήματος, τεχνική η οποία εφαρμόζεται συχνά για την προληπτική ανίχνευση ανευρύσματος θωρακικής αορτής στα μέλη της οικογένειας των ασθενών.

Υπερηχογράφημα Καρδιάς

Για την καλύτερη απεικόνιση της αορτής και ιδιαίτερα της κατιούσης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διενέργεια διοισοφάγειου υπερηχοκαρδιογραφήματος.

Ενώ το «διαθωρακικό» υπερηχοκαρδιογράφημα είναι μια σχετικά απλή μη επεμβατική εξέταση, το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα απαιτεί τη χορήγηση αναισθησίας, καθώς η συσκευή εισέρχεται στον οισοφάγο.

Κλασική Αγγειογραφία:

Πρόκειται για επεμβατικό απεικονιστικό έλεγχο, που διενεργείται σε χειρουργική αίθουσα, καθώς απαιτείται διαδερμική αρτηριακή προσπέλαση με παρακέντηση στη βουβωνική χώρα.

Η εξέταση αυτή απαιτεί ακτινοβολία, χορήγηση ιωδιούχου ενδοφλέβιου σκιαγραφικού και μπορεί να χρησιμεύσει ως βοήθημα στον Αγγειοχειρουργό για το χειρουργικό του πλάνο.

Αγγειογραφία

Στις μέρες μας, λόγω της υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας της αξονικής τομογραφίας, δεν συνιστάται η κλασική αγγειογραφία ως διαγνωστικό μέσο ρουτίνας.

Θα χρησιμοποιηθεί ωστόσο σαν μέρος της αντιμετώπισής του ανευρύσματος στην περίπτωση που αποφασισθεί η ενδαγγειακή αποκατάστασή του.

 

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr