Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Ασπιρίνη και τα Αντιπηκτικά
Τα αντιπηκτικά ή αντιθρομβωτικά φάρμακα προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα καθώς και όλους τους σχετιζόμενους κινδύνους όπως η πνευμονική εμβολή, το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) ή το εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή μας.
Χορηγούνται είτε προληπτικά σε παθήσεις ή καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι διεγείρουν τη δημιουργία θρόμβων (π.χ. κολπική μαρμαρυγή, μηχανική βαλβίδα στη καρδιά, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent), αθηροσκλήρωση), είτε αφού έχει ήδη σχηματιστεί ο θρόμβος για να εμποδίσουμε την επέκτασή του (π.χ. αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή).
Τα αντιπηκτικά δεν δύναται να διαλύσουν το θρόμβο, αποτρέπουν όμως την επέκτασή του δίνοντας χρόνο στο σώμα να απελευθερώσει ουσίες (θρομβολυτικά) ικανές για να το κάνουν.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες αντιθρομβωτικών φαρμάκων, τα αντιαιμοπεταλικά (π.χ. ασπιρίνη) και τα αμιγώς αντιπηκτικά (π.χ. ηπαρίνη, βαρφαρίνη ή κουμαδίνη (Sintrom)).
Κάθε κατηγορία έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης στοχεύοντας σε μια από τις δυο διαφορετικές αντιδράσεις πήξης του αίματος.
Παρ’ όλο που οι ενδείξεις τους διαφέρουν, τα αντιπηκτικά θεωρούνται πιο επιθετικά αντιθρομβωτικά φάρμακα από τα αντιαιμοπεταλιακά και ο κίνδυνος για σοβαρές παρενέργειες κατά τη λήψη τους είναι μεγαλύτερος.