Αντιπηκτικά

Πρόκειται για φάρμακα (πχ. ηπαρίνη, βαρφαρίνη (Warfarin), κουμαδίνη (Sintrom), δαβιγατράνη (Pradaxa®), ριβαροξαβάνη (Xarelto®), απιξαμπάνη (Eliquis®), εδοξαβάνη (Savaysa®)) τα οποία παρεμβαίνουν στη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος μπλοκάροντας έναν από τους παράγοντές (πρωτεΐνες) της και αυξάνοντας το χρόνο που απαιτείται για τον σχηματισμό θρόμβου στο αίμα.

Η μειωμένη πήξη αποτρέπει θρομβώσεις στα αγγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, του εγκεφάλου ή του ποδιού που οδηγούν αντίστοιχα σε έμφραγμα και πνευμονική εμβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή γάγγραινα άκρου ποδός.

Αντιπηκτικά

Τα αντιπηκτικά επιλέγονται ως θεραπεία για τις θρομβώσεις, όχι όμως γιατι μπορούν να διαλύσουν τους θρόμβους, αλλά γιατί εμποδίζουν αποτελεσματικά την εμφάνιση νέων.

Η διάλυση άλλωστε των θρόμβων είναι μέρος των προστατευτικών μηχανισμών που διαθέτει ο οργανισμός μας, ο οποίος απελευθερώνει φυσικούς θρομβοδιαλύτες.

Τα αντιπηκτικά δε θα πρέπει να συγχέονται με τα φάρμακα που χορηγούνται για τη διάλυση θρόμβων (θρομβολυτικά) και που χορηγούνται σε κρίσιμες οξείες ιατρικές περιπτώσεις (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, πνευμονική εμβολή, αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση).

20 Συμβουλές για τους Χρήστες Αντιπηκτικών (PDF download)

Διατροφικός Οδηγός για τους Χρήστες Sintrom (PDF download)

vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr