Αντιαιμοπεταλιακά – Ασπιρίνη

Τα αντιμαιμοπεταλιακά είναι μια ομάδα φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη (Salospir), κλοπιδογρέλη (Plavix), πρασουγρέλη (Effient), τικαγρελόρη (Brilinta) που αποτρέπουν την συγκόλληση κυττάρων του αίματος (αιμοπετάλια) που οδηγεί στον σχηματισμό θρόμβου.

Παρ’ όλο που η συγκολλητική δράση των αιμοπεταλίων είναι σημαντική καθώς σε περίπτωση τραυματισμού προσκολλώνται στην τραυματική επιφάνεια σταματώντας την αιμορραγία, σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. αθηροσκλήρωση) ενδέχεται να συγκολληθούν και να θρομβώσουν ζωτικά αιμοφόρα αγγεία όπως αυτά της καρδιάς, του εγκεφάλου ή του ποδιού και να οδηγήσουν αντίστοιχα σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή γάγγραινα.

asp1

Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αν πάσχετε από περιφερική αρτηριακή νόσο, στεφανιαία νόσο, καρωτιδική νόσο ή ανεύρυσμα αορτής, ο γιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να σας προτείνει την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, εκτός και αν έχετε κάποια σοβαρή αλλεργία ή ιστορικό αιμορραγίας.

Η λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής και καρωτιδικής νόσου ή την εξέλιξη της αορτικής νόσου, δεν ενδείκνυται όμως για όλους τους ασθενείς και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τη σύσταση γιατρού καθώς στην περίπτωσή σας οι κίνδυνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τα οφέλη.

Μερικές από τις παρενέργειες και πιθανές επιπλοκές κατά τη λήψη ασπιρίνης περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Γαστρεντερική αιμορραγία
  • Αλλεργική αντίδραση

Πριν ξεκινήσετε αγωγή με ασπιρίνη, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε και που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας ή άλλων επιπλοκών.

Σε περίπτωση που πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική ή οδοντιατρική επέμβαση ενημερώστε το χειρουργό ή τον οδοντίατρό σας ότι βρίσκεστε υπό αντιπηκτική αγωγή και για ποιο λόγο τη λαμβάνετε.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης υπάρχει κίνδυνος αυξημένης αιμορραγίας, γι αυτό μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε τη λήψη ασπιρίνης για 5-7 ημέρες.

Σε καμία όμως περίπτωση μη τη διακόψετε χωρίς να ενημερώσετε πρώτα το γιατρό που σας παρακολουθεί.

Η ασπιρίνη ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα αυξάνοντας υπέρμετρα τον κίνδυνο αιμορραγίας:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ιμπουπροφένη, ναπροξένη, νιμεσουλίδη)
  • Άλλα αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη ή κουμαδίνη (Sintrom), ριβαροξαβάνη (Xarelto))
vascular health

Αγγειοχειρουργός

Ο Ευθύμιος (Μάκης) Αυγερινός είναι Αγγειοχειρουργός, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Περισσότερα...

Επιστημονική Επιμέλεια

Ευθύμιος Δ. Αυγερινός, MD, PhD, FEBVS
Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
University of Pittsburgh Medical Center
Pennsylvania, USA

E-mail: info@vascularhealth.gr