Έλεγχος Υψηλής Χοληστερόλης
Τα σημαντικά βήματα για τον έλεγχο της χοληστερόλης είναι η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση. Σε ορισμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε εκείνους με κληρονομική προδιάθεση, συνήθως θα απαιτηθεί και φαρμακευτική αγωγή, απαραίτητη για τη μείωση κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται εδω για να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το πως επηρεάζει η χοληστερόλη τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού και για το τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείται.
Για όσους δεν έχουν συμπτώματα καρδιακής ή αγγειακής νόσου, η θεραπεία ξεκινά με την άσκηση και την απώλεια βάρους, την χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη εαν συνυπάρχει. Η διάρκεια της συντηρητικής αυτής θεραπείας είναι συνήθως εξάμηνη, κατόπιν ο γιατρός σας θα ξαναελέγξει τα επίπεδα χοληστερίνης προκειμένου να επιβεβαιώσει (ή όχι) την μείωσή της. Αν η συντηρητική θεραπεία δεν κατεβάσει την χοληστερίνη στα επιθυμητά επίπεδα θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή.
Ας συνοψίσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη:
- Λιπαρές τροφές – ζωϊκά προϊόντα με κορεσμένα λιπαρά περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα χοληστερίνης
- Κληρονομικότητα – τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης
- Βάρος – το επιπλέον βάρος αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης
- Άσκηση – η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί όχι μόνο να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης αλλά και να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη.
- Κάπνισμα – το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης
- Ηλικία και φύλο – μεγαλώνοντας, αυξάνονται και τα επίπεδα χοληστερόλης στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Στις γυναίκες δε, η εμμηνόπαυση συνδέεται συχνά με τα υψηλά επίπεδα της LDL
Συμβουλές:
- Διαβαστε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε εκείνα με χαμηή χοληστερόλη και κορεσμένα trans λιπαρά
- Περιορίστε τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρες γάλα ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα trans λιπαρά. Επιλέξτε άπαχο γάλα, και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Περιορίστε τα τηγανητά και χρησιμοποιήστε υγιή έλαια κατά το μαγείρεμα όπως είναι το ελαιόλαδο
- Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
- Αυξήστε την ποσότητα των ινών που καταναλώνετε. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης κατά 10%
- Χάστε περιττό βάρος. Η απώλεια βάρους κατά 10% μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για υπερλιπιδαιμία
- Αθληθείτε. Περπατήστε ή τρέξτε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα
- Διακόψτε το κάπνισμα